Tilerson: Sjevernokorejska raketa je mogla da pogodi neki od putničkih aviona

Tilerson nije otkrio na kom letu su putnici vidjeli sjevernokorejsku raketu i da li je avion zbog toga promijenio rutu

Reks Tilerson (Foto: Printscreen)

Putnici na komercijalnom letu između San Franciska za Hong Kong mogli su da vide sjevernokorejsku interkontinentalnu balističku raketu lansiranu u novembru 2017, rekao je državni sekretar SAD Reks Tilerson tokom okupljanja šefova diplomatija u Vankuveru, u Kanadi.

Istakao je da to “pokazuje bezobzirnost” režima Kim Džong Una.

Sjeverna Koreja testirala je interkontinentalnu balističku raketu 28. novembra. Prema podacima Uprave za federalnu avijaciju, komercijali let bio je 280 milja daleko od tačke udara.

“Prema podacima Sekretarijata za odbranu, bilo je predviđeno da u tom vazdušnom prostoru leti 716 aviona. Broj sjedišta u tih 716 aviona je 152.110. To je veliki broj ljudi iz velikog broja zemalja koji su bili izloženi riziku zbog neodgovornog testiranja balističke rakete”, rekao je Tilerson i istakao da je postojala realna opasnost da raketa ili neki njen dio pogodi neki od aviona.

Tilerson nije otkrio na kom letu su putnici vidjeli sjevernokorejsku raketu i da li je avion zbog toga promijenio rutu, javlja Glas Amerike.

“Imajući u vidu bezobzirnost koju je pokazala Sjeverna Koreja, ne možemo očekivati da vodi računa o tome da li će se nešto naći na putu rakete koju lansira, ili njenih djelova”, rekao je američki državni sekretar.

Tilerson je konstatovao da je svijet u “tenzičnoj fazi”, uzimajući u obzir koliko je Pjongjang napredovao u razvoju nuklearnog naoružanja. Ipak, kaže da su SAD i druge zemlje riješene da ne dozvole da Sjeverna Koreja ikada postane nuklearna sila.

Sastanak SAD i njenih saveznica u Korejskom ratu, u Vankuveru, ima za cilj da otkloni prijetnju sukoba sa Sjevernom Korejom.

Kina i Rusija, koje Vašington optužuje da ne rade dovoljno na rješavanju tog problema, nisu bile pozvane na sastanak.

U zajedničkoj izjavi učesnici sastanka su se saglasili da preduzmu korake u primjeni sankcija i dalje diplomatske akcije koje idu dalje od onih koje je predvidjela rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!