Ko je Alija Balijagić, kojeg policija sumnjiči za dvostruko ubistvo: Seoski razbojnik i silovatelj

Balijagić je 30. oktobra 2015. godine, oko 19 časova, u naselju Lješnica, upotrebom sile i prijetnjom po život, obljubio sedamdesetšestogodišnju staricu. “Balijagić je došao u njenu kuću i odgurnuo je iz hodnika u kuhinju, uhvatio za ramena i rekao da se skine”, navodi se u optužnici. Nakon toga je pucao i na policiju

Alija Balijagić, koji je prema saznanjima portala Standard osumnjičeni za dvostruko ubistvo koje se desilo sinoć u bjelopoljskom selu Sokolac, rejon Tomaševo, višestruki je povratnik i počinalac u vršenju više krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata i silovanja.

Ba­li­ja­gić je još od prije poznat policiji.

Kako piše RTCG, za osumnjičenim je policija traga već 15 dana zbog drugog krivičnog djela – krađe puške.

On je, takođe, 2016. godine osuđen za krivično djelo silovanje.

Osuđen je u bjelopoljskom Višem sudu, ko­jim je pred­sje­da­vao sudija Vu­ko­mir Bo­ško­vić, na sedam godina zatvora, nakon što je silovao sedamdesetšetogodišnju staricu 30. oktobra 2015. godine, u prigradskom naselju u Bijelom Polju.

“Nema mo­jih DNK tra­go­va i za­to sma­tram da je u pi­ta­nju kla­sič­na na­mje­štalj­ka”, tvr­dio je on to­kom su­đe­nja.

U op­tu­žni­ci se navodi da je Ba­li­ja­gić 30. ok­to­bra 2015. godine, oko 19 ča­so­va, u na­se­lju Lje­šni­ca, upo­tre­bom si­le i pri­jet­njom po ži­vot, ob­lju­bio 76. go­di­šnju sta­ri­cu.

“Ba­li­ja­gić je do­šao u nje­nu ku­ću i od­gur­nuo je iz hod­ni­ka u ku­hi­nju, uhva­tio za ra­me­na i re­kao da se ski­ne”, na­vo­di se u op­tu­žni­ci.

Nakon toga je pucao i na policiju.

Inače, Ali­ja Ba­li­ja­gić je iz Ba­njeg se­la.

Balijagić je, kako piše PV portal, u novembru 2015. tokom pljačke iz jedne od kuća u svom selu uzeo oružje dok su se ukućani bili na spavanju, a kako se sumnja počinio je više krađa po Banjem selu, Okladima i Pavinom Polju.

Balijagića na ovim prostorima pamte kao razbojnika koji se odmetnuo u šume, a zbog razih razbojništava i razbojničkih krađa i drugih djela oko dvije decenije je proveo u zatvoru.

Krajem osamdesetih sumnjičio se za više krađa po okolnim selima, nakon je prešao u susjednu Srbiju.

Prije nego što je 2003. godine pao u ruke antiterorističkoj jedinici MUP-a Crne Gore, Balijagić je po selima prijepoljske, pribojske i čajetinske opštine, blizu novovaroških sela, počinio seriju krađa i razbojništava, upadajući u staračka domaćinstva, krijući se od potjera i sijući strah i trepet po planinskim selima.

U maju prošle godine njega su pretukla trojica komšija, nanijevši mu teške tjelesne povrede, za šta se u Osnovnom sudu još uvijek vodi postupak.

Balijagić je tada tvrdio da se smirio, da mu braća i sestre, koji žive u inostranstvu pomažu materijalno, i da želi da vodi miran i pošten život, iako se osjeća odbačenim od društva.

Zločin je izvršen vatrenim oružjem.

Malo prije ponoći, policija se zvanično oglasila.

“Sve raspoložive policijske jedinice Regionalnog centra bezbjednosti ‘Sjever’, Protivterorističke jedinice, policijski psi i helikopterska jedinica MUP-a i Vojske Crne Gore stavljene su na raspolaganje i preduzimaju intenzivne aktivnosti u cilju lociranja i lišenja slobode ovoga lica”, naveli su juče iz Uprave policije.

Dodali su da apeluju na građane Bijelog Polja, naročito mještane pomenutog sela, da budu oprezni, ostanu u svojim objektima stanovanja i ne dozvole ulazak u iste nepoznatim licima.

Izvor: Portal Standard

Foto: Alija Balijagić (Facebook)

Idi na VRH
error: Content is protected !!