Nurković: Zbog dugova, do kraja godine 25 odsto radnika u lokalnoj upravi i JP u Rožajama ostaće bez posla

Lokalni budžet na 31. jul ove godine zadužen oko 14.000.000 eura, od čega su krediti oko 8.000.000, dok su obaveze, po osnovu dobavljača, odnosno neizmirenih obaveza za realizaciju infrastrukturnih projekata i neizmirene zarade zaposlenima u lokalnoj upravi, JU i preduzeća čiji je osnivač Opština, oko 6.000.000 eura

Ejup Nurković (Foto: Rozaje.me)

Od 223 radnika, koliko ih ima u lokalnoj upravi i javnim preduzećima u Rožajama čiji je osnivač opština, do kraja godine najmanje 55 ostaće bez posla.

Predsjednik Opštine Ejup Nurković kaže da to jeste bolan proces, ali je neizbježan da bi se konsolidovale finansije. Riječ je o jednoj od mjera iz programa sanacije lokalnih finansija koji je nedavno usvojio lokalni parlament.

U tom dokumentu precizira se da je lokalni budžet na 31. jul ove godine zadužen oko 14.000.000 eura, od čega su krediti oko 8.000.000, dok su obaveze, po osnovu dobavljača, odnosno neizmirenih obaveza za realizaciju infrastrukturnih projekata i neizmirene zarade zaposlenima u lokalnoj upravi, JU i preduzeća čiji je osnivač Opština, oko 6.000.000 eura.

“Budući da je višak zaposlenih označen kao glavni ‘krivac’ za nelikvidnost budžeta, jer po osnovu neizmirenih zarada i doprinosa dug iznosi 2.000.000 eura, smatramo da racionalizacija broja zaposlenih kroz reorganizaciju organa lokalne uprave predstavlja prioritetni zadatak. Tako će se broj zaposkenih do kraja godine smanjiti 25 odsto, a još toliko u narednoj godini. U tom cilju raspisan je javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa i za tu namjenu predviđen iznos od milion eura”, kaže Nurković.

Kao jednu od mjera za konsolidaciju opštinskih finansija, predviđeno je povećanje sopstvenih prihoda, piše “Pobjeda”, prenosi CdM.

“U tom cilju, programom sanacije predviđeno je veće angažovanje na identifikaciji obveznika, blagovremenom dostavljanju rješenja i utvrđivanju poreske obaveze do konačne naplate. Takođe, jedan je od prioriteta iz ovog programa je ažurnija naplata prihoda od koncesija na šume, jer po tom osnovu potražujemo oko milion eura”, kazao je Nurković.

Prema riječima Nurkovića, uz unutrašnje uštede, prevashodno kroz racionalizaciju broja zaposlenih, Opštini će biti potrebna pomoć Vlade.

“Već je počela izrada reorganizacije organa lokalne uprave koja podrazumijeva ukidanje pojedinih službi ili njihovo pripajanje drugim sekretarijatima i službama, što podrazumijeva i novu sistematizaciju radnih mjesta, kako bi se stvorio zakonski prostor za smanjenje broja zaposlenih u lokalnoj upravi. Isto tako, obavezao sam menadžmente svih JU i preduzeća čiji je osnivač Opština da sačine svoje programe sanacija finansija. Međutim, uprkos naporima koje preduzimamo i mjera koje će biti sprovedene, za ozbiljniju sanaciju finansijskih teškoća biće nam neophodna pomoć Vlade i njenih ustanova. U sanacionom programu smo precizirali kakvu vrstu pomoći očekujemo i nadam se da ćemo naići na razumijevanje. Preciznije, riječ je o našem zahtjevu da Vlada, odnosno Ministarstvo finansija preuzme kredit od oko 1,8 miliona koji je uzela lokalna uprava za izgradnju primarnog gradskog vodovoda, potom da ustupi građevinsko zemljište bivšeg ‘Gornjeg Ibra’ lokalnoj upravi, kao i da im da garanciju za kreditno zaduženje u iznosu od 5,8 miliona kako bi se izmirile sve obaveze prema radnicima i dobavljačima”, rekao je Nurković.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!