Dr Edin Omerdić razvio softverski sistem za kontrolu podvodnih vozila na daljinsko upravljanje

“Softver omogućava čak i prosječnom pilotu da postigne izuzetne rezultate. Tradicionalno bi vam trebalo dugogodišnje iskustvo u rukovanju ROV-ovima za obavljanje složenih zadataka pod vodom. Uz OceanRINGS, ne morate biti vješt pilot da biste postigli odlične rezultate u kratkom vremenskom periodu. Sistem dinamičkog pozicioniranja programa omogućava ROV-u da zadrži svoju poziciju unutar jednog centimetra preciznosti na moru,” kaže dr Omerdić

Softverski sistem bosanskohercegovačkog dr Edina Omerdića, razvijen na Univerzitetu u Limeriku, omogućava najprecizniju kontrolu podvodnih vozila na daljinsko upravljanje (ROVs).

“Softver omogućava čak i prosječnom pilotu da postigne izuzetne rezultate. Tradicionalno bi vam trebalo dugogodišnje iskustvo u rukovanju ROV-ovima za obavljanje složenih zadataka pod vodom. Uz OceanRINGS, ne morate biti vješt pilot da biste postigli odlične rezultate u kratkom vremenskom periodu. Sistem dinamičkog pozicioniranja programa omogućava ROV-u da zadrži svoju poziciju unutar jednog centimetra preciznosti na moru,” kaže dr Omerdić.

Omerdić je, piše na svom Facebook profilu bosanskohercegovački naučnik, dr Edhem Čustović, vrsni istraživač i predavač specijalizovan za pomorsku robotiku, podvodnu tehnologiju i sisteme upravljanja. Trenutno radi u okviru Centra za robotiku i inteligentne sisteme (CRIS). Njegova stručnost obuhvata niz tema, uključujući dinamiku podvodnog vozila, pomorsku automatizaciju i fuziju senzora.

Doktorirao je elektrotehniku ​​sa fokusom na sisteme upravljanja podvodnim vozilima. Bio je ključan u razvoju sofisticiranih algoritama i tehnologija koje poboljšavaju kontrolu i navigaciju podvodnih robotskih sistema, koji se naširoko koriste za okeanografska istraživanja, praćenje životne sredine i istraživanje mora.

Tokom godina dao je doprinos brojnim projektima koje je finansirala EU s ciljem unapređenja pomorske tehnologije. Njegov rad često uključuje interdisciplinarna istraživanja, premošćavanje elektrotehnike, računarstva i nauke o moru. Dr Omerdić objavljuje istraživanja u vodećim časopisima i redovno izlaže na međunarodnim konferencijama o robotici i upravljačkim sistemima.

Foto: Dr Edin Omerdić (University od Limerick)

Idi na VRH
error: Content is protected !!