Napadač na Esada Kočana hapšen i zbog pokušaja ubistva

Višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela sačekao je Kočana ispred ulaza zgrade u kojoj novinar stanuje, vrijeđao ga, psovao, prijetio mu, a potom ga izuzetno agresivno i fizički napao. Nakon što je Kočan krenuo da prijavi policiji, napadač se navodno razgoropadio, zbog čega je novinar morao da se brani štapom…

Podgoričanin Dragutin Šuković (55), koji je preksinoć napao glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika Monitor Esada Kočana, zadržan je nakon saslušanja zbog opasnosti da ne ponovi krivično djelo.

Višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela sačekao je Kočana ispred ulaza zgrade u kojoj novinar stanuje, vrijeđao ga, psovao, prijetio mu, a potom ga izuzetno agresivno i fizički napao.

Nakon što je Kočan krenuo da prijavi policiji, napadač se navodno razgoropadio, zbog čega je novinar morao da se brani štapom…

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, državni tužilac Vukas Radonjić, kazao je Vijestima da je Šuković uhapšen po nalogu dežurnog tužioca:

“Zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Nakon saslušanja osumnjičeni je zadržan, najduže 72 časa od časa lišenja slobode, zbog opasnosti da će ometati postupak uticanjem na svjedoke i da će ponoviti krivično djelo”.

“Vijestima” je u policiji potvrđeno da je Šuković više puta hapšen od 2010. godine, između ostalog i zbog krivičnog djela – ubistvo u pokušaju, nakon što je 2013. u Podgorici nožem povrijedio G.M.

Navodno je hapšen i zbog droge, porodičnog nasilja, napada na policiju… Iz Uprave policije juče su saopštili da je novinar prijavio da mu je prišla njemu nepoznata osoba, koja mu je uputila uvredljive i prijeteće riječi, te da je u jednom trenutku i fizički nasrnuo na njega hvatajući ga za revere mantila. “E.K. je otišao u svoj stan i pozvao prijatelja kako bi sa njim krenuo do stanice policije da prijavi događaj. Po izlasku iz zgrade osumnjičeni je nastavio sa uvredama i počeo fizički da nasrće na E.K. koji ga je tom prilikom odgurnuo štapom koji je imao kod sebe, po izjavi E.K. Policija je identifikovala lice i lišila ga slobode”, navodi se u saopštenju.

Iz policije su istakli da su prije hapšenja Šukovića prevezli u Klinički centar na ukazivanje ljekarske pomoći:

“Gdje su mu konstatovane lake tjelesne povrede u vidu dva hematoma u predjelu ruke”.

Napad na Kočana osudili su premijer i potpredsjednik Vlade, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, ombudsman Siniša Bjeković, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, gotovo sve političke partije, medijska udruženja…

Predsjednik Vlade poručio je da će Crna Gora ostati stabilna i bezbjedna, uprkos naporima pojedinih organizacija i grupa da incidentima stvore sliku ugrožavanja opšte sigurnosti građana:

“Nadležni organi će sankcionisati svako narušavanje javnog reda i mira, posebno napade na novinare, ali i druge pojedince”.

Abazović je poručio da je nastavak napada na novinare i nastavak napada na državu i da će ona na to odgovoriti.

Poručio je da država mora pokazati odlučnost da promijeni dugogodišnji ambijent u kom stvaraju istraživački novinari.

Abazović je saopštio i da podržava inicijativu Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE) za izmjenu Krivičnog zakonika, kako bi se napad na novinare normirao kao napad na službeno lice.

“Nedvosmisleno, za razliku od ranije, u Vladi postoji volja da se to uradi. To je jedini put do istinski demokratskog društva”, zaključio je Abazović.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda rekao je da su vijest o napadu na Kočana primili sa zabrinutošću i razočaranjem – što se kao društvo ovako učestalo suočavamo sa atacima na medijske poslenike, saopšteno je iz Institucije Ombudsmana.

Bjeković je istakao da se takvi slučajevi moraju efikasno procesuirati i do kraja istražiti jer je to jedini put da se odlučno i dugoročno izborimo sa pritiscima na slobodno novinarstvo, koje je osnov svakog slobodnog društva i kao takvo nema alternativu.

KAZNENA POLITIKA “IZRAZITO BLAGA”

Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF) zatražila je da se zaustavi nasilje nad novinarima, poručivši da najoštrije osuđuju učestale napade na novinare i druge medijske poslenike.

“Posljednji u nizu napada desio se juče u odnosu na Esada Kočana, novinara i urednika nedeljnika Monitor, a samo nekoliko dana ranije na Seada Sadikovića i Jelenu Jovanović, novinare Vijesti. Apelujemo na Upravu policije i nadležna tužilaštva da pojačaju pritisak i preduzmu mjere povodom stalnih kršenja ljudskih prava i slobode medija u Crnoj Gori, a potom i na sudove u pogledu kaznene politike koja se pokazala kao izrazito blaga i kao takva nedovoljno efikasna u smislu generalne prevencije”, saopštili su.

Ocijenili su da je od izuzetnog značaja da lideri političkih partija pošalju nedvosmislenu poruku da se ovakvi i slični slučajevi ugrožavanja sigurnosti medija ne smiju tolerisati.

“U tom smislu, podržavamo današnju izjavu Abazovića koji je poručio da će Vlada podržati inicijativu MAJE za izmjenu Krivičnog zakonika… Podsjećamo da je Evropska komisija u svom posljednjem izvještaju ukazala da je Crna Gora postigla veoma ograničen napredak u rješavanju napada na novinare, a da je prema izvještaju Komisije za praćenja istraga napada na novinare u Crnoj Gori od 2004. godine do kraja 2019. bilo više od 85 napada na novinare i zaposlene u medijima”.

Podsjećaju da je, prema statistici Sindikata medija Crne Gore, samo tokom 2020. zabilježeno 16 slučajeva napada i ugrožavanja sigurnosti novinara, i to tri hapšenja, dva fizička napada, a ostalo su prijetnje, koje su postale dominantne preko društvenih mreža, pišu Vijesti.

Foto: Facebook

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!