Pisonero: EU odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici

“Prošle godine obilježili smo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije. Krajnje je vrijeme da svi politički lideri u regionu predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja. Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše EU  vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom”, rekla je Pisonero

Evropska unija (EU) odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, povodom komentara ministra Vladimira Leposavića o Srebrenici.

Leposavić je prošle sedmice u parlamentu rekao da ne zna da li je postojala “genocidna namjera 1995. u Srebrenici”, već da samo može da vjeruje presudi suda u Hagu koji je, kako je rekao, izgubio svoj legitimit. On je kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kad se to i “nedvosmisleno utvrdi”, prenosi rtcg.me.

“Prošle godine obilježili smo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije. Krajnje je vrijeme da svi politički lideri u regionu predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja”, naglasila je Pisonero.

U Komisiji poručuju da je EU unija vrijednosti, uz ocjenu da su poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam protivrječni sa najosnovnijim od tih vrijednosti.

“Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše EU  vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom”, zaključuje Pisonero.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!