Bojan Bednar: ‘Proročanstvo’ Vučićevog pada i dolaska Luciferovog sluge

“Proročanstvo” je u integralnoj verziji pročitano i u centralnoj informativnoj emisiji otvoreno prorežimske TV Pink, ali ne na kraju dnevnika, u rubrici estrada ili zabava, već kao treća vest u emisiji. Podrazumeva se da su prve dve vesti bili posvećene do tada nezapamćenim istorijskim postignućima koje je Vučić tog dana ostvario. Nakon poziva za molitvu za Vučića u “proročanstvu” slede rečenice dostojne đaka u nižim razredima osnovne škole koji bez ikakve volje, samo da bi zadovoljili formu, pišu rad iz maternjeg jezika na izanđalu temu “Zašto se divim svom predsedniku”.

Autor: Bojan Bednar

Prorežimski mediji u Srbiji pomerili su granice poltronstva prema predsedniku države Aleksandru Vučiću na sasvim novi,u pravom smislu reči – mesijanski nivo, jer iako su ga i do sada slavili kao spasitelja Srbije u političkom i ekonomskom smislu, niko nije mogao da pretpostavi da će ga promovisati u borca protiv Đavola lično.

Naviknuti da bez ikakve osude nadležnih državnih organa, ali i bez zasluženog prezira građana Srbije, koji i dalje svesrdno gutaju njihovu nacionalističku propagandu, mediji pod Vučićevom kontrolom objavili su, svi u istom danu, potpuno lažirano “proročanstvo” izvesnog “svetog starca” Elipidija sa grčkog ostrva Rodosa, čija je suština u tome da ukoliko Srbi “sruše Vučića, doći će na vlast čovek koji je izabranik i miljenik Lucifera”.

“Proročanstvo” počinje pozivom Srbima da se mole za svog predsednika, uz opasku koja otvoreno unižava kognitivne sposobnosti Vučićevih poslušnika – da ga oni često ne shvataju.

Svevremenski značaj Vučića

“Molite se za vašeg predsednika. Vi Srbi često ne shvatate vašeg predsednika. Često ga osuđujete. Biti predsednik Srbije je danas najteže. On ima i grešaka u bavljenju politikom ali ima i puno dobrih i velikih stvari koje je učinio i čini za srpski narod”, navedeno je na početku “proročanstva” koje su u integralnoj verziji na svojim portalima bez izuzetka objavili svi prorežimski tabloidi.

I ne samo oni. Da ne zaostane u udvorništvu potrudio se i salonski, i često neskriveni šovinistički dnevni list Politika (da, baš ona Politika koja sebe reklamira kao “najstariji i najuticajniji dnevni list na Balkanu”).

“Proročanstvo” je u integralnoj verziji pročitano i u centralnoj informativnoj emisiji otvoreno prorežimske TV Pink, ali ne na kraju dnevnika, u rubrici estrada ili zabava, već kao treća vest u emisiji. Podrazumeva se da su prve dve vesti bili posvećene do tada nezapamćenim istorijskim postignućima koje je Vučić tog dana ostvario.

Nakon poziva za molitvu za Vučića u “proročanstvu” slede rečenice dostojne đaka u nižim razredima osnovne škole koji bez ikakve volje, samo da bi zadovoljili formu, pišu rad iz maternjeg jezika na izanđalu temu “Zašto se divim svom predsedniku”.

Elpidije tako tvrdi da Vučić “voli svoj narod i Srbiju”, i da tu ljubav dokazuje time što “nikada neće priznati nezavisnost lažne države Kosovo i nikada neće ući u Evropsku uniju i NATO”.

Međutim, očigledno svestan da te floskule nisu dovoljne da bi oni koji se istinski ne dive Vučiću zaista shvatili koliki je njegov svevremenski značaj, “sveti starac” Elpidije prelazi na vekovima oproban recept za građenje kulta ličnosti – širenje straha među vladarevim podanicima.

Jedina brana od Nečastivog

Elpidije upozorava Srbe da Vučić želi da sačuva Srbiju “od stradanja u nadolazećem svetskom sukobu” i to tako što “nikada neće uvesti sankcije Rusiji”.

Dodaje i da je Vučić “državnik” koji “mnogo zna ali naravno neće i ne sme sve javno da priča”.

Nakon toga sledi apokaliptični krešendo koji počinje konstatacijom da Vučića “mnogi Srbi mrze”.

“No, znajte – ako Srbi u takvom lošem duhovnom stanju, u kome se kao narod nalazite, srušite Vučića, doći će na vlast čovek koji je izabranik i miljenik Lucifera. Taj čovek i njegova vlast, ako srušite Vučića, poniziće vas i osramotiti kao niko u istoriji. Postaćete roblje u sopstvenoj državi”, navedeno je u “proročanstvu”.

Nije teško zamisliti kako su reagovali gledaoci TV Pink koji su čuli takvo užasno upozorenje. Verovatno su panično počeli da se spremaju za bespoštednu borbu da bi zaštitili Vučića, svoga Svedržitelja i Tvorca koji im je ostao kao jedina brana od Nečastivog.

“Proročanstvo” zatim nevoljno primećuje da je Vučić “učinio neke greške”, ali da “neće izdati”.

Za one koji se nisu dovoljno prestravili iz prvog puta, “sveti starac” Elpidije na kraju “proročanstva” ponavlja da je Vučić “poslednji pravi državnik koji će vladati Srbijom”.

“Posle njega, ako se kao narod ne kajete, doćiće na vlast izabranik Lucifera. Molite se za vašeg predsednika a ne osuđujte ga. Molite se. To je hrišćanski“, zaključuje navodno Elpidije u svojoj poruci srpskom narodu.

Ova, do sada nezapamćena apoteoza Aleksandra Vučića, mogla bi da prođe samo kao preko svake mere bljutavo ulizištvo za koje su iskorišćene “proročke” reči nekog izvetrelog “svetog starca” – da je pomenuti Elpidije bilo šta od svega toga zaista rekao ili napisao. Međutim, to nije tako, jer su prorežimski mediji, kao i mnogo puta do sada sve izmislili, odnosno otvoreno i zlonamerno slagali i obmanuli javnost u Srbiji.

Apokaliptična ‘proročanstva’

Iako je Elpidije predstavljen kao jedan od najuglednijih duhovnika Grčke pravoslavne crkve, grčki portali za proveru činjenica navode da je on zapravo marginalna figura poznata po širenju apokaliptičnih predviđanja o predstojećim ratovima, katastrofama i dolasku Antihrista, koja nisu dobila zvaničnu podršku crkvenih vlasti.

Pojedini tekstovi o Elpidiju navode da je on pre godinu i po dana bio u poseti manastrima u Srbiji i da je svoje pouke izgovorio starešini jednog pravoslavnog manastira u Srbiji, igumanu Petru Dragojloviću.

Prevodilac sa grčkog jezika tokom te Elpidijeve posete bio je Antonije Nedeljković koji je video snimak te posete objavio na svom Jutjub kanalu.

U drugom, nedavno objavljenom video snimku Nedeljković tvrdi da Elpidije nikada nije izgovorio reči “proročanstva” koje su objavili tabloidi u Srbiji.

Nedeljković je za istraživački medij “Raskrikavanje”, koji se između ostalog bavi i proverom istinitosti navoda objavljenih u medijima, istakao da je neko tabloidima preneo fragmente onoga što je Elpidije izgovorio o Vučiću prilikom posete manastirima u Srbiji.

“Znate, ljudi pitaju starca šta misli o aktuelnoj srpskoj vlasti, starac odgovori, i onda se to prepričava”, tvrdi Nedeljković.

Elpidije se ranije ipak nije ustezao od apokaliptičnih “proročanstava”, pa je tako tvrdio da će Treći svetski rat početi 2013. godine. Tvrdio je i da će Grčka povratiti kontrolu nad Istanbulom i “predvideo” da Rusija neće izvesti kopnenu invaziju na Ukrajinu, već da će sukob biti brzo okončan nakon nekoliko vazdušnih borbi.

Da li će Elpidije u slučaju Vučića konačno pogoditi, zavisi samo od poslovično mlohave opozicije u Srbiji, koja trenutno nije sposobna da sruši ni predrasude koje građani Srbije imaju o njoj, a kamoli Vučića.

Ako se ipak to nekim čudom i desi, apokaliptičnim strahovima sklonim ljudima u Srbiji preostaće samo jedno – da isključe mozak, uključe TV Pink i krenu u armagedon, ne toliko da bi se odbranili od Lucifera, koliko da svog idola očuvaju na vlasti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Foto: Screenshot

Idi na VRH
error: Content is protected !!