Enis Jevrić (42), bivši narednik MPD, osuđen na 60 mjeseci zatvora zbog ubistva civila (27), priznao krivicu (VIDEO)

Jevrić je priznao da njegovo ponašanje predstavlja neustavnu, nerazumnu silu i da je postupio namjerno, bezobzirno, zanemarivši pravo Gilmorea iz Četvrtog amandmana da bude oslobođen prekomjerne sile policije. Takođe je priznao da je njegovo ponašanje stvorilo ekstremni rizik za smrt Gilmorea i da je predstavljalo grubo odstupanje od razumnog standarda

Enis Jevrić (42), bivši narednik Uprave metropolitenske policije (MPD), osuđen je u Saveznom sudu na 60 meseci zatvora zbog ubistva 27-godišnjeg Antwana Gilmorea, u avgustu 2021. godine, saopštio je američki tužilac Attorney Matthew M. Graves i pomoćnik direktora FBI-a David Sundberg iz kancelarije na terenu u Vašingtonu.

Jevrić je 23. februara 2024. u Okružnom sudu SAD u Vašingtonu priznao krivicu za kršenje ustavnih prava Gilmorea upotrebom smrtonosne prekomjerne sile. Jevrić se takođe izjasnio krivim po optužbi za ubistvo iz nehata po zakonu D.C. Pored zatvorske kazne, Jevriću je određeno i pet godina zatvora pod nadzorom.

Prema dokumentima koji su dostavljeni sudu, Jevrić je namjerno upotrijebio protivustavno prekomjernu i nerazumnu silu pucajući u Gilmora. Konkretno, nešto prije tri sata ujutru 25. avgusta 2021. godine, Jevrić i još 17 službenika MPD su se odazvali na prijavu da na raskrsnici Avenije Njujork i Avenije Florida čovjek spava na sjedištu vozača automobila zaustavljenog na raskrsnici. Policajci su prišli automobilu i primijetili da usnuli vozač, kasnije identifikovan kao Antwan Gilmore, ima pištolj za pojasom. Nakon što su policajci bili na licu mjesta oko 10 minuta i očistili puteve od saobraćaja, pješaka i vozila, Jevrić je prišao automobilu i uputio poziv drugom policajcu da pokuca na prozore kako bi probudio Gilmorea. Kada se Gilmore probudio, automobil je krenuo naprijed nekoliko stopa, nakratko se zaustavio, a zatim ponovo krenuo. Jevrić je za to vrijeme četiri puta pucao u automobil iz vatrenog oružja koje je izdala MPD. Automobil se potom skotrljao niz Njujoršku aveniju, a Jevrić je u njega pucao još šest puta. Tri Jevrićeva hica su pogodila Gilmorea, koji je ubrzo preminuo od zadobijenih rana. Nijedan drugi oficir nije pucao na gospodina Gilmorea. Kada su policajci izvukli Gilmorea koji je krvario, nije reagovao i bio je u nesvijesti iz automobila, nakon što se zaustavio, njegov pištolj je bio na istom mjestu gdje je primijećen, zavučen u njegov pojas, ispod zakopčanog sigurnosnog pojasa, piše justice.gov.

Jevrić je priznao da njegovo ponašanje predstavlja neustavnu, nerazumnu silu i da je postupio namjerno, bezobzirno, zanemarivši pravo Gilmorea iz Četvrtog amandmana da bude oslobođen prekomjerne sile policije. Takođe je priznao da je njegovo ponašanje stvorilo ekstremni rizik za smrt Gilmorea i da je predstavljalo grubo odstupanje od razumnog standarda.

Ovaj slučaj je istražila FBI-jeva terenska kancelarija u Vašingtonu, uz obimnu pomoć FBI laboratorije, uključujući tim za rekonstrukciju laboratorijskog pucanja. Progoni ga Odsjek za prevaru, korupciju u javnosti i građanska prava Tužilaštva SAD za Distrikt Kolumbija.

Idi na VRH
error: Content is protected !!