Snimak ubistva Šejle Bakije pušten u sudnici: Više puta ponavljala Iliru da ne želi ništa sa njim i da ne zna kako on to ne razumije

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Ilira Đokaja, koji se terete da je 30. septembra prošle godine u Tuzima ubio nevjenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19). Tada je ranjen i Šejlin otac Šaban Bakija.

Danas je sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Veljko Radovanović, izvšilo uvid u dva video-audio smimka koja su snimljena telefonim Šabana Bakije, oca pokojne Šejle Bakije a koja prikazuju tragičan događaj.

Portal Dan piše da su tokom emitovanja snimka u sudnici su bili prisutni i otac i majka ubijene Šejle i baba. Po odobrenju sudije, oni su nakon emitovanja snimka napustili sudnicu, prethodno po njihovog molbi pravnog zastupnika koji je ukazao na njihovu bol.

Jedan snimak traje tridesetak sekundi a drugi oko pola sata. Na njima se od početka do kraja prikazuje razgovor optuženog Ilira Đokaja sa Šabom Bakijom i njegovom ćerkom Šejlom. Povremeno se u razgovor uključuje Bade Bakija, baba od Šejle Bakije, majka od njegovog oca.

Razgovor se odvija na terasi kuće u kojoj je živjela Šejla Bakija sa svojom porodicom.

Otac Šejle Bakije je, kako se čuje na snimku, više puta rekao da Šejli ništa ne brane i da ide sa Ilirom ako želi i ako ga voli. Takođe, čuje se i Šejla Bakija koja više puta ponavlja da ne želi ništa sa Ilirom Đokajem i da ne zna kako on to ne razumije.

Na kraju snimka, razgovora koji je trajao skoro pola sata otac Šejle Bakije govori: “pušti ga, majko, ne guraj ga, nego pušti ga na mir i ajmo. Aj, Šeki, ti gore”. Nakon tih riječi, čuje se repetiranje pištolja i pucnji.

“Sud je neposrednim uvidom u audio-video konstatovao da je snimak sa telefona svjedoka oštećenog Šaba Bakije. Da mu se telefon nalazio u krilu. Da se povremeno na snimku mogu vidjeti sada pokojna Šejla i optuženi Ilir Đokaj, koji na ovom snimku nije imao povrede na licu. Sud konstatuje da se pri kraju snimka, nakon što svjedok oštećeni  Šaban Bakija izgovara ‘pušti majko ne guraj ga, nego pušti ga na mir i ajmo polako. Aj Šeki ti put gore’, čuje se reperiranje pištolja, pa se čuju hitci. Nakon čega sud konstatuje da pokojna Šejla pada na pod od terase. Nakon toga se na snimku vidi svjedok oštećeni Šaban Bakija koji ima povredu i vidi se krv u predjelu ramena”, naveo je u zapisnik sudija Radovanović.

Na snimku se čuje i majka Šejle Bakije, Indira Bakija, koja je nakon pucnjave povikala: “ubi mi dijete!”. Zatim su se čula još nekolika pucnja.

Tužiteljka Ana Radović je nakon odgledanog snimka kazala da on govori više od hiljadu riječi.

Advokatica Tijana Živković koja zastupa oštećenu porodicu Bakija je navela da ovaj snimak u potpunosti opovrgava odbranu okrivljenog.

Ona je naglasila da su, kako se sa snimka može zaključiti, poslednje riječi sada pokojne Šejle Bakija bile “hoćeš li me ostaviti na miru, najteže je meni”.

Advokat Srđan Lješković, koji zastupa optuženog Đokaja, je kazao povodom snimka  da 30 minuta spuštene glave i ćutanja na uvrede na račun porodice optuženog i njegove vjere je dovelo do ove tragedije. Lješković je naglasio da ne pokušava da opravdava optuženog.

Zatim je optuženi Đokaj ustao da nešto kaže sudu, ali mu je pozlilo. Nakon toga je izveden iz sudnice i sproveden u Urgentni centar. Zatim je nakon nekog vremena vraćen u sud. Tokom nastavka suđenja predstavljen je nalaz vještaka psihijatrijske struke. Utvrđeno je da Ilir Đokaj nema psihološko ili duševno oboljenje. Komisija vještaka je konstatovala da se radi o dominantno narcisoidnoj ličnosti i naglasila da to nije oboljenje, nego dio karaktera, te da to ne smanjuje razum.

Advokatica Živković se na to nadovezala i kazala da nalaz vještaka govori da je optuženi na Šejlu gledao kao na stvar koja je u njegovom vlasništvu.

Djelovi razgovora koji je danas audio-video prikazan u sudnici, a koji je prethodio tragičnom događaju:

Otac pokojne Šejle Bakije: ” Životami, niko joj ni jednom nije zabranio iz kuće da izađe. Ona je zbog tebe htjela da napusti državu. Dao sam stan i rekao eto vam, neću da čujem za svađu”… “stvarno smo na kraju živaca zbog ovoga što radi”

Zatim pokojna Šejla Bakija izgovara: “On to oće, on to oće”.

U jednom trenu Šaban Bakija izgovara Đokaju: “Ti si me sam zvao i rekao evo ti je, nismo više zajedno”.

Zatim, u daljem toku razgovora, pokojna Šejla izgovara: “Ja da oću ja bi bila sa njim, ja ne znam šta on ne shvata”.

U jednom trenu Đokaju otac Šejle govori: “Ovo je za plašenje, ja mislim da ti nisi dobro, jer ovo normalan čovjek ne radi”.

Šejla Bakija u daljem toku razgovora govori za Ilira Đokaja: ” Neće staviti tačku, on će se opet vrćeti”

Zatim njen otac govori Đokaju:”Što nam upadaš u kuću, što prijetiš njoj, to su prijetnje da ona neće biti s drugim osim sa tobom, da nikog ne smije da ima, to si pisao…to su prijetnje”

Zatim je advokat Lješković ukazao sudu da zbog poštovanja boli porodice nije pitao ko je izgovorio Đokaju sledeće riječi: “sva Malesija se smije s tobim šta radiš; Nama sutra da kažu da smo je opet ludome dali; Sa ludim ljudima se ne živi; da li da ubujem ovu budalu; ajde postani Turčin, možeš li ti učiniti da postaneš Turčin; prije bih je dala Srbinu jednom iz Zete, nego tebi;

U nastavku ročišta advokatica Živković je kazala da je to govorila baba pokojne Šejle, da se radi o ženi koja ima sedamdeset i nešto godina.

Navodi optužnice:

Podsjećamo, Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Ilira Đokaja, koji se terete da je 30. septembra prošle godine u Tuzima ubio nevjenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19). Tada je ranjen i Šejlin otac Šaban Bakija.

Đokaju je osumnjičen da je 30. septembra, oko 15.15, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakiju, pri čemu je sa umišljajem doveo u opasnost život oštećenih Šabana, Indire i Bada Bakije.

– On je na terasi porodične kuće oštećenih, iz obijesti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle Bakije, a zbog njenog odbijanja da obnovi ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa njim, ispod dukserice uzeo pištolj i ispalio nekoliko projektila u pravcu oštećene, od kojih je zadobila teške i po život opasne povrede usled kojih je nastupila smrt – navodi se u spisima predmeta i dodaje da je tom prilikom pogođen i Bade Bakija, koji je zadobio teške tjelesne povrede.

Dalje se navodi da se osumnjičeni Đokaj udaljio prema vozilu parkiranom ispred kuće, a kada je vidio da Šaban Bakija ide za njim, ispalio je još jedan projektil u njegovom pravcu, koji ga je pogodio.

– Pošto je ušao u svoje vozilo, u trenutku dok su se na terasi nalazile oštećena Indira i Bada Bakija, ispalio je još dva projektila u njihovom pravcu, a potom se udaljio sa lica mjesta – navodi su istrage, piše Dan. 

Idi na VRH
error: Content is protected !!