Dan nezavisnosti BiH u Srebrenici: Djeca pjevala „Samo da rata ne bude“, emocije preplavile prisutne (VIDEO)

Godinama se Srebrenica spominje u kontekstu smrti, genocida i odlazaka, ali današnji dan daje nadu da ovaj grad može da oživi i da se u njega mogu vratiti davno protjerani radost, ljubav i mir. I, što je najvažnije, 1. mart pokazao je da u Srebrenici i te kako ima Bosne i Hercegovine

Foto: Printscreen

Poznato je da 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, zvanične institucije u manjem bh entitetu ne priznaju, niti ga obilježavaju.

Međutim, mnogi Bošnjaci u RS, koja je neodvojivi dio BiH, slave današnji dan i različitim manifestacijama pokazuju šta on za njih znači.

Posebno emotivno danas je bilo u Srebrenici, gradu u kojem je 1995. godine počinjen genocid i u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi, mahom muškaraca, svih starosnih dobi.

Godinama se Srebrenica spominje u kontekstu smrti, genocida i odlazaka, ali današnji dan daje nadu da ovaj grad može da oživi i da se u njega mogu vratiti davno protjerani radost, ljubav i mir. I, što je najvažnije, 1. mart pokazao je da u Srebrenici i te kako ima Bosne i Hercegovine, piše “Avaz”.

Na to je ukazao i Ćamil Duraković, nekadašnji srebrenički načelnik koji je, uz video proslave dana nezavisnosti na svom Facebook profilu, objavio tekst:

“Umoran sam od slušanja medija koji danas govore kako se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava samo u Federaciji. Gospodo, ovo su naša djeca, rođena ovdje u Srebrenici, i danas ponosno slave Dan nezavisnosti sa svojim roditeljima”, napisao je Duraković.

Iz snimka je vidljivo da su se Bošnjaci u Srebrenici uistinu potrudili da organizuju bogat i sadržajan program obilježavanja Dana nezavisnosti u Kulturnom centru u tom gradu, a posebno je emotivno izvođenje pjesme bošnjačkih učenika Prve osnovne škole u Srebrenici kojom poručuju: „Samo da rata ne bude“.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!