Poslušajte govor Rahima efendije Muratovića nad odrom prijatelja, protojereja – stavrofora Dragana Ristića (VIDEO)

“Rastanci su svi teški. Šaljemo nekog u drugi grad ili drugu zemlju da živi bolji život pa plačemo. Kada sam čuo za mog brata, tako slobodno mogu reći, suze su mi pošle, samo tada. Rekao sam: Ne, ne trebaju suze ići. Vjernik vjeruje u drugi, bolji život. Odlično je rekao uvaženi mitropolit, da je kratko živio. Da, ali ima i druga: on je dugo živio. Ne mjerimo život po godinama, nego ćemo ga mjeriti po djelima. A ovaj čovjek pred kojim stojimo, naš brat i prijatelj, puno je ostavio iza sebe. Prvo dobru i čestitu porodicu”, kazao je efendija Muratović

U Beranama je juče sahranjen protojerej – stavrofor Dragan Ristić, a od njega se oprostio i dugogodišnji prijatelj Rahim efendija Muratović.

Njih dvojica su se družili, kako je kazao efendija, 31 godinu.

“Rastanci su svi teški. Šaljemo nekog u drugi grad ili drugu zemlju da živi bolji život pa plačemo. Kada sam čuo za mog brata, tako slobodno mogu reći, suze su mi pošle, samo tada. Rekao sam: Ne, ne trebaju suze ići. Vjernik vjeruje u drugi, bolji život. Odlično je rekao uvaženi mitropolit, da je kratko živio. Da, ali ima i druga: on je dugo živio. Ne mjerimo život po godinama, nego ćemo ga mjeriti po djelima. A ovaj čovjek pred kojim stojimo, naš brat i prijatelj, puno je ostavio iza sebe. Prvo dobru i čestitu porodicu”, kazao je efendija Muratović.

Rekao je da je njegov prijatelj imao dušu kao malo ko.

“Imao je dušu i srce nevinog djeteta. Uvijek smo se fino družili i meni je uvijek bilo fino sa njim, a mislim i njemu sa mnom. To je samo znak da smo život na ovom svijetu tako prihvatili da živimo za ovaj dan. Neću prihvatititi, osim porodice, da ga je ikom više žao nego meni. Neću to prihvatiti, niti mogu”, kazao je efendija Muratović.

Njegov govor koji je prenijela Facebook stranica Berane online pogledalo je skoro 160.000 ljudi. O njihovom prijateljstvu ovh dana se piše na društvenim mrežama, a efendijin govor nad odrom prijatelja oduševio je ne samo Berance, nego i brojne ljude u Crnoj Gori i van nje.

Idi na VRH
error: Content is protected !!