Salih podigao kredit i otvorio svoj rudnik: Već ima 10 kopača, a dnevnica je više nego poštena (VIDEO)

Doglod je prije nešto više od dvije godine odlučio da podigne kredit i otvori svoj rudnik uglja nakon što je zatvoren rudnik Stranjani u kome je radio 11 godina. Salih inače potiče iz rudarske porodice i navodi da mu je otac svojevremeno odbio odštetu za povredu na radu od 30.000 tadašnjih maraka da bi mu u tom rudniku zaposlili dva sina

Salih Doglod, zvani Luka, svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike u opštini Zenica.

Doglod je prije nešto više od dvije godine odlučio da podigne kredit i otvori svoj rudnik uglja nakon što je zatvoren rudnik Stranjani u kome je radio 11 godina. Salih inače potiče iz rudarske porodice i navodi da mu je otac svojevremeno odbio odštetu za povredu na radu od 30.000 tadašnjih maraka da bi mu u tom rudniku zaposlili dva sina.

Navodi da za sada poslovi idu dobro i da desetak radnika solidno zarađuje.

“Radimo kako radimo. Nije baš najbolje, ali nije ni najgore. Imamo platu, ne moramo da idemo po svijetu”, kaže Doglod i dodaje da je zadovoljan.

Problem predstavlja nedostatak radne snage pa kopačima Salih nudi dnevnicu 200 KM za 10 sati rada, plus hranu, prenosi “Kurir”.

Na području između Tetova i Stranjana kod Zenice nalazi se desetine rudarskih jama u kojima radi više stotina radnika. Dobro bi bilo kad bi im vlasti dodijelile koncesije za iskopavanje uglja za minimalan novac jer rudnici će se i dalje zatvarati, a rudari ostajati bez posla.

Mnogima je ovo jedini način da prežive sa svojim porodicama.

Foto: Salih Doglod (Printscreen/YouTube – Srećko Stipović)

Idi na VRH
error: Content is protected !!