Djevojčica (11) izvještava iz ratom razorene Gaze gdje je ubijeno više od 100 novinara od 7. oktobra: Nije me strah (VIDEO)

“Moji majka i otac bili su zabrinuti kad sam počela sa izvještavanjima jer su znali da su novinari meta. Ali, vidjeli su da želim da se time bavim, da sam odlučna, pa su mi i dopustili”, kaže 11-godišnjakinja

Djevojčica Sumaja Vušah (11) jedna je od najmlađih novinarki u Gazi koja izvještava o Palestincima.

U intervjuu za Al Džaziru djevojčica je rekla da je nije strah da izvještava iz ratom razorenog Pojasa Gaze, gdje je više od 100 novinara ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra.

“Moji majka i otac bili su zabrinuti kad sam počela sa izvještavanjima jer su znali da su novinari meta. Ali, vidjeli su da želim da se time bavim, da sam odlučna, pa su mi i dopustili”, kaže ova 11-godišnjakinja, prenosi Index.hr.

Sumaja ističe da ju je za pričanje priča o Palestincima u Gazi nadahnula novinarka Al Džazire Širen Abu Akleh, veteranka novinarstva koju su ubili izraelski snajperisti u Dženinu.

“Još prije rata sanjala sam da postanem novinarka i htjela sam da se dokažem svijetu. Moj uzor je Širen Abu Akleh. Neka joj se Bog smiluje… Željela sam da radim kao što je ona radila”, rekla je devojčica.

Kaže da, kada izađe iz kuće, majci i ocu poruči da “polaže nade u Boga”:

“Ne znam da li ću biti meta dok idem na teren, kada se vraćam kući ili čak kad snimam”, kazala je djevojčica.

Foto: Sumaja Vušah (Printscreen/Al Jazeera)

Idi na VRH
error: Content is protected !!