Beladi i Batrićeviću uručena priznanja Fondacije “Blažo Sredanović”

“Fondacija ‘Blažo Sredanović’ osnovana je kako bi u budućnosti pomagala ekonomski najugroženijim porodicama na Cetinju, ali i dodjeljivala nagrade stvaraocima koji su posebno doprinijeli kulturnom, umjetničkom i naučnom napretku i afirmaciji Cetinja”, objasnila je Pavićević istakavši da, iako je duže od pola vijeka stanovnik i državljanin SAD, inženjer i uspješan poslovni čovjek, Sredanović ni u jednoj prilici nije zaboravio Cetinje i Crnogorce

Rediteljka i muzičarka Dušanka Belada i istoričar dr Boban Batrićević laureati su ovogodišnje nagrade Fondacije “Blažo Sredanović” za unapređenje i promovisanje kulturnog, umjetničkog i naučnog stvaralaštva na području Prijestonice Cetinje.

Uručujući priznanja, članica Upravnog odbora Fondacije Tanja Pavićević objasnila je da je Belada nagrađena za dosadašnji muzički, rediteljski i svestrani rad na unapređenju i promovisanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva na području Prijestonice Cetinje, dok je Batrićeviću uručena nagrada za unapređenje i promovisanje kulturnog, umjetničkog i naučnog stvaralaštva na području Prijestonice Cetinje, konkretno za knjigu “Istorija kontrarevolucije”, ali i tekstove o aktuelnim temama društvene stvarnosti Crne Gore.

“Fondacija ‘Blažo Sredanović’ osnovana je kako bi u budućnosti pomagala ekonomski najugroženijim porodicama na Cetinju, ali i dodjeljivala nagrade stvaraocima koji su posebno doprinijeli kulturnom, umjetničkom i naučnom napretku i afirmaciji Cetinja”, objasnila je Pavićević istakavši da, iako je duže od pola vijeka stanovnik i državljanin SAD, inženjer i uspješan poslovni čovjek, Sredanović ni u jednoj prilici nije zaboravio Cetinje i Crnogorce.

“Čitavog života, osim što je bezinteresno pomagao najugroženije cetinjske porodice, darovite đake i one koji su dali naučni i kulturni doprinos, Sredanović je dao svoj pečat i u vrijeme istorijskog buđenja, bio član Savjeta za nezavisnu Crnu Goru i govornik u ime dijaspore na završnom mitingu uoči referenduma u Podgorici 2006. godine”, kazala je Pavićević.

Predsjednik UO Fondacije ‘Blažo Sredanović’, Srđan Čović, smatra da su uspjeli u namjeri da ostvare ideju inicijatora Fondacije.

“Naša misija socijalne odgovornosti, solidarnosti, empatije, lokalpatriotizma i brige o mladim talentima i uspješnim profesionalcima je, nadam se, potka kojom se može graditi građanski patriotizam, srećnije društvo i dobra država”, istakao je Čović.

On je zahvalio svima koji su pomogli Fondaciji u svojoj misiji, naročito članovima Matice crnogorske, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, te Prijestonici Cetinje i Udruženju penzionera Cetinje.

“Neka Cetinje i ova Fondacija budu matrica za uspjehe u cijeloj Crnoj Gori”, poručio je Čović.

Istakavši kako mu je velika čast biti dobitnik nagrade Fondacije “Blažo Sredanović”, Batrićević je Sredanovića nazvao istinskim patriotom, čovjekom vizije, čovjekom misije i čovjekom koji je puno pomogao da Crna Gora povrati svoj izgubljeni nacionalni identitet.

“On je neko ko će, siguran sam, biti svjetionik i vodilja kako bi mi trebalo da radimo na unapređenju naše stvarnosti”, poručio je Batrićević zahvalivši se Upravnom odboru Fondacije na ukazanoj časti, a posebno Sredanoviću i Ivu Đukanoviću uz poruku da “ćemo nastaviti da se borimo za Crnu Goru na pravi način”.

Belada je, prenosi “Cetinjski list”, zahvalila svima koji su, kako je kazala, u njoj prepoznali razloge da bude dobitnica nagrade Fondacije.

“Ovo priznanje mi je podstrek da nastavim sa afirmacijom umjetnosti i kulture na Cetinju i u Crnoj Gori”, poručila je Belada.

U okviru svečanosti premijerno je prikazan njen spot za pjesmu “Poljem se vija”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!