Kako glasovi američkih Jevreja utiču na izbore u SAD?

Iako Donald Trump spada u američke predsjednike koji pokazuju najveću pristrasnost prema Izraelu, svi pokazatelji upućuju na to da će većina američkih Jevreja glasati za njegovog demokratskog suparnika Joea Bidena

Ilustracija (Foto: Printscreen/Number Story

 

Tradicionalno, Izrael uživa široku podršku Demokratske i Republikanske stranke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a zagovaranje ili iskazivanje stavova podrške toj zemlji na međunarodnim forumima nikada nije bio element neslaganja između predsjedničkih kandidata dviju stranaka tokom posljednjih decenija.

Imajući u vidu da je dvostranačka podrška Izraelu zagarantovana, američki Jevreji se mogu usredsrediti na domaća pitanja koja smatraju važnim prilikom određivanja identiteta kandidata koji će dobiti većinu njihovih glasova.

Obično većina američkih Jevreja glasa za Demokratsku stranku i njenog kandidata za Bijelu kuću, uglavnom zbog njihovih liberalnih stavova o domaćim pitanjima poput pobačaja, prava na nošenje oružja, zdravstvene zaštite i prava homoseksualaca.

Iako Donald Trump spada u američke predsjednike koji pokazuju najveću pristrasnost prema Izraelu, svi pokazatelji upućuju na to da će većina američkih Jevreja glasati za njegovog demokratskog suparnika Joea Bidena.

Prema sprovedenim anketama, Trump nije uspio da promijeni obrazac glasanja američkih Jevreja, uprkos svom pretjerivanju u pružanju podrške Izraelu, što je pokazao i njegov mirovni sporazum za Bliski istok koji je doveo do prekida odnosa i finansijske podrške Palestincima, prebacivanja američke ambasade u okupirani Jerusalim, priznavanja suvereniteta Izraela nad Golanom i podrške zalivsko-izraelskoj normalizaciji odnosa.

S druge strane, Biden je izrazio svoje protivljenje načinu na koji se Trump odnosio prema pitanju arapsko-izraelskog sukoba, rekavši kako se ne slaže s “bilo kakvim jednostranim koracima, uključujući pripajanje djelova Zapadne obale, koji potkopavaju izglede za postizanje rješenja s dvije države”. Naglasio je da će demokrati nastaviti da se suprotstavljaju huškačkoj retorici, terorizmu i širenju doseljeničkih naselja, kao i tome da nepodijeljeni Jerusalim bude glavni grad Izraela, jer je bitan za pregovore o konačnom statusu, te kako bi ostao dostupan sljedbenicima svih religija.

Demokrate će obnoviti diplomatske odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Palestinaca i vratiti pomoć palestinskom narodu na Zapadnoj obali i u Gazi u skladu sa američkim zakonom, kako je navedeno u njihovom programu.

GLASOVI JEVREJA U “KOLEBLJIVIM DRŽAVAMA”

Američki Jevreji poznati su po svojoj intenzivnoj političkoj participaciji, bilo kroz glasanje ili želju da zauzmu mnoge političke, sudske i zakonodavne pozicije.

Broj američkih Jervreja iznosi 6,3 miliona, odnosno 1,9 odsto od ukupnog broja Amerikanaca. Međutim, imaju 36 članova Kongresa (7 odsto) i devet članova Senata koji broji 100 senatora. Svi oni pripadaju Demokratskoj stranci. Takođe, imaju 27 zastupnika u Zastupničkom domu, od kojih su 25 demokrate, a samo dva člana pripadaju Republikanskoj stranci.

Američki Jervreji su razasuti u svih pedeset država, a njihov postotak ne prelazi jedan odsto stanovništva države, osim u rijetkim slučajevima.

Jervrejsko stanovništvo u državi New York čini sedam odsto od ukupnog broja stanovnika i šest odsto stanovništva susjedne države New Jersey, dok njihov procenat iznosi tri odsto u državi Maryland koja se graniči s glavnim gradom Washingtonom.

No, ove tri države ne spadaju u”kolebljive” ili swing države, jer demokrate redovno odnose pobjedu u njima. Stoga nijedan od kandidata ne troši vrijeme na učešće u izbornim događanjima u njima, jer glasovi tamošnjih jervrejskih birača ne utiču značajnije na izborne rezultate. 

Nasuprot tome, Florida spada u swing države, sa tri odsto Jervreja, ili oko 650 hiljada od ukupno 21,5 miliona stanovnika te države. Jevrejski birači u toj državi imaju veliki značaj u određivanju rezultata glasanja, posebno ako se uzme u obzir da se broj registrovanih birača koji pripadaju Demokratskoj i Republikanskoj stranci približava cifri od pet miliona za svaku stranku.

Isto se odnosi i na države Pennsylvania, Michigan i Wisconsin, i premda postotakJevreja u bilo kojoj od njih ne prelazi jedan odsto, pridobivanje naklonosti jevrejskih glasača od posebnog je značaja u tim državama zbog njihove izrazite kolebljivosti.

Tokom izbora 2016. godine, Pennsylvania, Wisconsin i Michigan odlučile su o ishodu predsjedničke trke s manje od 200 hiljada glasova ukupno. Prema tome, jevrejski glas može igrati važnu ulogu uprkos brojčanoj ograničenosti.

Značaj jevrejskih glasača u swing državi je dvostruko veći, pogotovo jer Jevreji obično učestvuju u glasanju u većem srazmjeru od ostalih zajednica. Na primjer, stopa izlaznosti na izbore na nivou države iznosi oko 55 odsto, dok stopa izlaznosti jevrejskih birača iznosi oko 85 odsto.

JEVREJSKI DEMOKRATI ZA BIDENA

Jevrejsko demokratsko vijeće Amerike (JDCA) spada u najvažnije jevrejske organizacije bliske Demokratskoj stranci, a njen cilj je promocija politike koja je u skladu s progresivnim, socijalnim, proizraelskim vrijednostima i jevrejskom zajednicom Sjedinjenih Američkih Država.

JDCA podstiče jevrejske glasače da učestvuju u američkim izborima, a vodi ga grupa čelnika jevrejske zajednice iz cijelog SAD-a.

Takođe, JDCA blisko sarađuje s Bidenovom kampanjom, a nedavno je održao događaje u swing državama, kao što su Pennsylvania, Florida i Ohio, tokom kojih je pozvao Jevreje da glasaju za Bidena.

U svim tim događajima koje je organizovala JDCA učestvovao je ijevrejski advokat Douglas Emhoff, suprug Kamale Harris, Bidenove kandidatkinje za mjesto potpredsjednika.

JDCA je. takođe, objavio predizbornu reklamu u kojoj je Trump opisan kao “najveća prijetnja američkim Jevrejima”. Na snimku se pojavljuju desni ekstremisti koji pripadaju rasisitičkim i antisemitskim grupama bijelih supremacista kako skandiraju “Jevreji nas neće zamijeniti” tokom skupa organitovanog sredinom 2017. u gradu Charlottesvilleu u državi Virginia.

REPUBLIKANSKA JEVREJSKA KOALICIJA

Republikanska jevrejska koalicija (RJC) predstavlja najvažniju jevrejsku organizaciju koja podržava Republikansku stranku i izbor predsjednika Trumpa i nastoji “ojačati veze” između američke jevrejske zajednice i republikanskih donosilaca odluka.

RJC radi na podizanju svijesti republikanskih funkcionera u američkim administracijama i unutar Republikanske stranke o zabrinutostima i pitanjima koja se tiču jevrejske zajednice, istovremeno promovišući promovirajući republikanske ideje unutar jevrejske zajednice, kako stoji na web stranici RJC-a.

RJC je osnovan 1985. godine, a njegov upravni odbor vodi milijarder Sheldon Adelson, koji je donirao oko 28 miliona dolara svog novca za podršku Trumpovoj kampanji.

Matt Brooks, izvršni direktor RJC-a, rekao je da se njegova organizacija fokusira na swing države kako bi se povećala Trumpova šansa za pobjedu u njima. “Demokrate vole da kažu da imaju većinu jevrejskih glasova. Imaju, ali nije u tome stvar u izbornoj borbi 2020. godine”, izjavio je Brooks.

RJC je pokrenuo drugu reklamnu kampanju na društvenim mrežama koja je koštala 10 miliona dolara, a prikazuje demokratske predsjedničke kandidate kao sramotu za Ameriku i prijetnju Izraelu.

VEĆINA JEVREJA GLASA ZA BIDENA, ALI IMA I NEŠTO DRUGO

Prema podacima Istraživačkog Centara Pew, 71 odsto američkih Jevreja glasalo je za Hillary Clinton na izborima 2016. godine, a 24 odsto je glasalo za Trumpa. Zatim se procenat Jevreja koji su glasali za demokratske kandidate na izborima za Kongres 2018. godine, odnosno dvije godine od izbora Trumpa, povećao na 79 odsto.

Anketa koju je sproveo Jevrejski izborni institut (JEI) sredinom septembra pokazala je da 60 odsto američkih Jevreja izražava povjerenje u Bidena, da će moći da se nosi sa opasnostima koje predstavljaju antisemiti i bijeli ekstremisti, dok ih je 26 odsto izrazilo povjerenje u Trumpa.

Anketa, u kojoj je učestvovalo 800 američkih Jevreja, pokazala je da 67 odsto ispitanih jevrejskih glasača namjerava da dlasa za Bidena, dok je 30 odsto izjavilo da namjerava da glasa za Trumpa, a tri odsto da tek treba odlučiti.

Ovaj procenat je za četiri odsto manji u odnosu na procenat glasača za Hillary Clinton prije četiri godine. Iako je riječ o maloj razlici u procentima među jevrejskim biračima, mogla bi imati značajan uticaj u jednoj ili više swing država.

Izvor: Al Jazeera

Foto: Printscreen/Number Story

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH