Hajriz Brčvak i Ibrahim Hadžibajrić položili kamen temeljac za izgradnju socijalne zgrade u opštini Stari Grad

“Današnje zadovoljstvo ne bih mijenjao ni za šta na svijetu. Ovo treba da doživi svaki čovjek. Mnogo je ljepši osjećaj davati od uzimanja, a posebno u ovom mubarek mjesecu ramazanu, kada se dobra djela više vrednuju. Naše je ono što damo, to je ključna rečenica i moj povod za ovo i zaista se radujem svakom sličnom projektu”, rekao je Brčvak

Polaganjem kamen temeljca u Ulici Čadordžina zvanično je počela izgradnja socijalne zgrade za nezbrinute socijalno ugrožene građane i djecu bez roditelja u Starom Gradu. Zgradu će sagraditi Opština Stari Grad Sarajevo i Fondacija Hemiias i u njoj će krov nad glavom dobiti sedam porodica.

Kamen temeljac položili su opštinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak, koji će gradnju u potpunosti finansirati iznosom do milion KM.

Ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta Hajriz Brčvak i načelnik Hadžibajrić potpisali su 4. aprila, a pola mjeseca nakon toga položen je kamen temeljac, piše Klix.ba.

“Danas smo položili kamen temeljac za četvrtu zgradu za smještaj socijalno ugroženih porodica iz Starog Grada. Investitor je Hajriz Brčvak i njegova Fondacija Hemiias, a mi smo obezbijedili zemljište i sve administrativne dozvole. Porodice za smještaj ćemo zajedno izabrati, a fokus će biti na djeci bez roditelja”, rekao je Hadžibajrić.

Opština Stari Grad je sa partnerima dosad sagradila tri socijalne zgrade u kojima je zbrinuto 27 porodica.

U toku 2020. godine Fondacija Hemiias prikupila više od 130 hiljada eura i sprovela brojne aktivnosti, među kojima su pomoć institucijama i zdravstvenom sistemu, kao i pomoć ekonomski ugroženim porodicama i pojedincima.

“Današnje zadovoljstvo ne bih mijenjao ni za šta na svijetu. Ovo treba da doživi svaki čovjek. Mnogo je ljepši osjećaj davati od uzimanja, a posebno u ovom mubarek mjesecu ramazanu, kada se dobra djela više vrednuju. Naše je ono što damo, to je ključna rečenica i moj povod za ovo i zaista se radujem svakom sličnom projektu”, rekao je Brčvak.

Socijalna zgrada će imati suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje, svi stanovi biće dvosobni, a gradnja bi trebala da traje 18 mjeseci. Zgrada će se nalaziti u neposrednoj blizini još jedne socijalne zgrade koja je u ovoj ulici sagrađena 2015. godine i u kojoj živi sedam porodica. Među njima je i samohrana majka, demobilisani borac Alisa Kavaz.

“Prije nisam imala riješeno stambeno pitanje i bila sam korisnik poprilično neuslovnih podstanarskih stanova i bilo je jako teško. Vjerujte, ne volim da se sjećam tog perioda, ne ponovilo se. Sada živim u stanu sa svojom kćerkom, srećna sam i zadovoljna. Zahvaljujem se Opštini Stari Grad i našem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je meni kao samohranoj majci i demobilisanom borcu omogućio da koristim stambenu jedinicu”, rekla je Kavaz.

Socijalne zgrade na području opštine Stari Grad prethodnih godina sagrađene su na lokacijama Baruthana, Brusulje i Čadordžina.

Idi na VRH
error: Content is protected !!