BiH: Sud oslobodio Dragana Vikića i Jusufa Pušinu

Optužnica se temeljila na tvrdnji da su Vikić i Pušina po komandnoj odgovornosti krivi jer nisu spriječili ubistvo zarobljenih pripadnika JNA srpske nacionalnosti. Njih su pripadnici teritorijalne odbrane BiH zarobili tokom borbi za odbranu Sarajeva nakon što im se u sarajevskom predgrađu Dobrinja pokvario transporter. Nakon zarobljavanja su izvedeni u Veliki park, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucnjima iz vatrenog oružja

Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobodio je bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Dragana Vikića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufa Pušinu.

Prvostepenom presudom oslobođeni su i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji su zajedno sa Vikićem i Pušinom bili optuženi za ubistva zarobljenika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Jusuf Pušina (Foto: Printscreen)

Optužnica se temeljila na tvrdnji da su Vikić i Pušina po komandnoj odgovornosti krivi jer nisu spriječili ubistvo zarobljenih pripadnika JNA srpske nacionalnosti. Njih su pripadnici teritorijalne odbrane BiH zarobili tokom borbi za odbranu Sarajeva nakon što im se u sarajevskom predgrađu Dobrinja pokvario transporter.

Nakon zarobljavanja su izvedeni u Veliki park, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucnjima iz vatrenog oružja.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava MUP-a RBiH, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Vikić, koji slovi za simbol odbrane Sarajeva, je tokom suđenja rekao da su pripadnici JNA u sarajevskom Velikom parku definitivno ubijeni, ali da ubistva nisu imala nikakve veze s jedinicom kojom je on komandirao niti s njim lično.

“Moja jedinica i ja te ljude nismo zarobljavali niti ih vodili bilo gdje …”, rekao je Vikić tokom suđenja u februaru 2017.

Vikić je kazao i da je zločin trebalo procesuirati ranije, ali da, kako kaže, nekome nije bilo u interesu da se to uradi.

“Ne da je moglo nego je i trebalo to ranije procesuirati. Ali, eto, Bože moj (…) Moje ruke i ruke mojih ljudi kojima sam ja komandovao su čiste”, rekao je Vikić.

Glavna fotografija: Dragan Vikić (Printscreen/”Avaz”)

Idi na VRH
error: Content is protected !!