Ćetković: Mislila sam da će da me zgromi

”’Alo, šta slikavaš to. Ne možeš da snimaš! Ostavi to’, vikao je taj mladić i počeo da trči prema meni. Za to vrijeme je jedna žena iz te grupe dovikivala – Ne smiješ da nas snimaš… dok je jedan mladić sa druge strane platoa dobacivao: ‘Snimaj seljanko, mrš’”, kazala je Ćetkovićeva, objašnjavajući šta se dogodilo

Bjelopoljac Amel Zejnilović osumnjičen je da je počinio krivično djelo – prinuda, nakon što je prekjuče najprije verbaIno napao novinarku “Vijesti” Jadranku Ćetković, a potom pokušao da joj otme telefon, dok je bila na radnom zadatku ispred bjelopoljskog Višeg suda.

Njemu je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon saslušanja u tužilaštvu tokom kojeg je saopštio da je samo pokušavao da zaštiti maloljetnu sestru od navodno nezakonitog snimanja.

Ćetkovićeva je, međutim, sinoć ponovila da joj je prijećeno i da je vrijeđana bez razloga i da se nije ogriješila o profesionalni kodeks dok je čekala izricanje prvostepene presude za silovanje.

Kazala je da se osjetila ugroženo za svoju bezbjednost, nakon što se osumnjičeni zaletio na nju i uz viku pokušao da je spriječi da obavi posao zbog kojeg je došla.

”Osjetila sam se ugroženom… pri čemu ističem da je tome posebno doprinio nasrtaj fizički nadmoćnije osobe od mene, koja je u izuzetno kratkom roku pritrčala kao da će da me zgromi”, rekla je Ćetkovićeva tužiteljki Danijeli Đuković.

Tvrdi da je osobe koje su joj dobacivale i prijetile poznaju, i da je to ukapirala iz njihovog međusobnog razgovora.

Ona je i u tužilaštvu saopštila ono što je prethodno kazala policiji – da je u dogovoru sa uredništvom lista za koji radi otišla na zadatak, jer su prethodno nezvanični izvori saopštili redakciji da se ispred sudnice okupljaju bezbjednosno interesantne osobe, kao i dvije osobe sa fantomkama.

Dok je fotografisala i snimala zgradu i prostor oko suda, jedan muškarac joj je zaprijetio da to ne smije da čini i trčeći se zaletio prema njoj, pokušavajući da joj uzme telefon…

Pojasnila je da je ta osoba vikala i nakratko dohvatila njen telefon, prekidajući snimanje…

”’Alo, šta slikavaš to. Ne možeš da snimaš! Ostavi to’, vikao je taj mladić i počeo da trči prema meni. Za to vrijeme je jedna žena iz te grupe dovikivala – Ne smiješ da nas snimaš… dok je jedan mladić sa druge strane platoa dobacivao: ‘Snimaj seljanko, mrš’”, kazala je Ćetkovićeva, objašnjavajući šta se dogodilo.

Da ne smije da snima, kako je rekla, novinarki je više puta dovikivao i jedan omanji muškarac, a nakon što mu se predstavila i zamolila ga da to isto on uradi, on je podrugljivo rekao da se zove Petar Kljajević…

Zejnilović je na saslušanju kazao da mu je Ćetkovićeva “ličila na običnu ženu”, odnosno da nije znao da je novinarka, ali da mu je sestra skrenula pažnju da ih ona snima: “Ja sam joj prišao kako bih joj kazao da ne smije da nas snima, a tada nisam znao da je novinar. Prije njenog predstavljanja… pokušao sam da joj prekinem snimanje prstom na telefonu… ali nijesam uspio. Nijesam čuo da je bilo ko vikao na ovu gospođu”, kazao je on u tužilaštvu.

Ćetkovićeva je nakon incidenta rekla da se više od 20 godina bavi novinarstvom, da je doživjela mnoge neprijatnosti, ali da joj svakako nije bilo svjedeno kada se muškarac zatrčao prema njoj…

”Došla sam da obavim službeni zadatak po nalogu i u dogovoru sa uredništvom ‘Vijesti’, i nikada, tokom više od 20 godina bavljenja ovim pozivom, nisam narušila kodeks svoje profesije”, kazala je Ćetkovićeva.

STROŽE KAZNE I BENEFICIRANI STAŽ

Iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) saopštili su juče da očekuju da istražni i pravosudni organi procesuiraju sve koji ometaju novinare u obavljanju posla od javnog značaja, kako bi se poslala poruka da to nije dopustivo.

”Sve to čemu je koleginica, kao i mnogi drugi od nas, izložena, potvrđuje potrebu za oštrim kaznama i omogućavanje beneficiranog staža za izuzetno stresan posao”, navodi se u izjavi iz DPNCG.

Sindikat medija Crne Gore saopštio je da naoštrije osuđuje napad na novinarku Ćetković i pozdravio odluku Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju da se napadač A. Z. zadrži u pritvoru zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – prinuda.

”Podsjećamo, za to krivično djelo je izmijenjenim Krivičnim zakonikom predviđena oštrija zatvorska kazna ukoliko je učinjena prema osobi koja vrši poslove od javnog značaja, što je u ovom slučaju novinarka”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Amel Zejnilović (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!