Miloš Medenica naplaćivao odluke Vrhovnog suda?

Medenica je osumnjičena da je, navodno, u najmanje dva slučaja uticala da sudije tog suda donesu odluku, za šta je, tvrde izvori “Vijesti”, njen sin Miloš dobio oko 300.000 eura. Prema istim informacijama, riječ je o dvije revizije, na osnovu kojih su oni bili u plusu 400.000 i 600.000 eura

Uhapšena bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica osumnjičena je da je, navodno, u najmanje dva slučaja uticala da sudije tog suda donesu odluku, za šta je, tvrde izvori “Vijesti”, njen sin Miloš dobio oko 300.000 eura.

Prema istim informacijama, riječ je o dvije revizije, na osnovu kojih su oni bili u plusu 400.000 i 600.000 eura.

To je “Vijestima” kazao sagovornik uključen u istragu, objasnivši da je Miloš Medenica za uslugu tražio 30 odsto dobiti.

Vesni Medenici, njenom nekadašnjem tjelohranitelju, policajcu Miloradu Medenici, Luki Bakoču, Vasiliju Petroviću i službenici Uprave prihoda i carina Ivani Kovačević sinoć je određen pritvor do 30 dana.

Miloš Medenica (Portal Libertas)

Takvu odluku sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša donijela je nakon šestočasovnog vijećanja.

Prema saznanjima “Vijesti” iz istrage, dok se čekalo na odluku Mugoše, policija je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pretresla kuće dvoje uhapšenih.

Branilac Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović, najavio je da će se žaliti na odluku sudije za istragu.

Isto će uraditi i branilac Petrovića, advokat Danilo Mićović.

”Po rješenjima sudije za istragu svi osumnjičeni su upućeni u Istražni zatvor u Spužu. Određenim im je pritvor do 30 dana, po pritvorskom osnovu da bi eventualnim boravkom na slobodi uticali na svjedoke. U ime moje branjenice izjaviću žalbu na rješenje sudije”, rekao je advokat Begović.

On je objasnio da će ljekari donijeti odluku o tome da li će Medenica otići u spuški zatvor ili će biti na bolničkom liječenju.

SASLUŠANJA

Dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda, policajac, službenica Uprave prihoda i carina, bivši fudbaler Bakoč i sin vlasnika građevinske firme Cijevna komerc Danila Dana Petrovića, Vasilije na saslušanje su dovedeni oko 14 časova.

Vesna Medenica u Viši sud privedena je iz bolničke postelje, a osim policije koja je sprovodila u pratnji su bili i medicinska sestra i ljekar Sreten Kavarić.

U tu zgradu Medenica je prvi put ušla sa lisicama na rukama i sjela na optuženičku klupu.

Prema saznanjima “Vijesti”, ona se rasplakala pred doskorašnjom prijateljicom, sutkinjom Mugošom, kojoj je ispričala da već godinama živi sa sinom koji je zavisnik od psihoaktivnih supstanci.

Tvrdila je i da nije počinila nijedno krivično djelo koje joj se stavlja na teret – stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.

Nakon saslušanja vraćena je u Klinički centar Crne Gore, gdje je od sinoć čuva zatvorska policija.

I ostali osumnjičeni negirali su pred sutkinjom da su počinili krivična djela.

SVJEDOK SARADNIK?

Specijalni tužioci u istrazi protiv kriminalne grupe okupljene oko Vesne Medenice i njenog sina Miloša imaju dva svjedoka saradnika, saopštilo je “Vijestima” više izvora.

Prema nezvaničnim informacijama taj status imaju M. P. i njegov brat od strica B. P. iz Zete koji su se nagodili sa specijalnim tužiocima da priznaju krivicu.

Ni ta informacija nije zvanično saopštena iz Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije.

Branilac Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović, kazao je da nema saznanja o tome da bilo koji svjedok ima povlašćeni status.

Izvor “Vijesti” kazao je da je M. P. prije desetak dana istražiteljima maltene nacrtao šemu davanja i uzimanja mita, a kazao im je i u kojim sudskim predmetima je donošena plaćena odluka.

Iz SDT-a nezvanično je rečeno da će narednih dana odlučiti o statusu braće P. odnosno, da li će oni samo potpisati sporazumno priznanje krivice, ili će im biti dodijeljen status svjedoka saradnika.

REVIZIJE

Sagovornik upućen u istragu objasnio je da je Medenica, “uz kafu” sudijama govorila kakve odluke treba donijeti u revizijama sudskih presuda za koje se interesovao njen sin.

”Dva imena se ponavljaju, ali pitanje je da li su oni ubrzavali odluke zbog toga što se za njih interesovala Medenica, ili su znali šta rade”, rekao je taj sagovornik.

On je dodao da istražitelji sada moraju provjeriti sve te odluke.

Navodno, u jednom slučaju radilo se o povraćaju izuzetno vrijednog zemljišta.

”Vijesti” su juče objavile da istražitelji sumnjaju da je Medenica “čašćena” sa tri stana zbog uticaja na odluke u pojedinim sudskim predmetima.

Listu je iz više nezvaničnih izvora potvrđeno da su na Crnogorskom primorju nekretnine koje je na taj način, navodno, dobila dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda i nekadašnja vrhovna državna tužiteljka.

Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila na podgoričkom aerodromu, nakon što je pokušala da se ukrca na let za Beograd.

SDT je sumnjiči da je član jedanaestočlane kriminalne grupe koju je formirao njen sin Miloš.

Specijalni tužioci do njega su došli češljajući prepisku uhapšenog tjelohranitelja Vesne Medenice, policajca Darka Lalovića.

U porukama koje je mlađi Medenica slao Laloviću, a koje je nedavno objavio portal Libertas press, vidi se da Kolašinac naručuje kokain iz Kolumbije, organizuje šverc marihuane i cigareta, hvali se nedozvoljenim oružjem…

MILOŠ SE LIJEČI OD ZAVISNOSTI

Advokat Zdravko Begović juče je novinarima rekao da se Miloš Medenica u jednoj beogradskoj klinici liječi od bolesti zavisnosti.

Prema saznanjima “Vijesti” on je tek prije dva dana otpočeo tretman liječenja, a sagovornici lista kazali su da sumnjaju da je to učinio kako bi sebi olakšao položaj u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi.

Begović je najavio i da će se mlađi Medenica uskoro naći pred ovdašnjim istražiteljima.

SIN TRAŽIO DRŽAVLJANSTVO SRBIJE?

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazali su za “Vijesti” da nemaju saznanja o tome da je Miloš Medenica stekao državljanstvo Srbije.

“Provjerom u Centralni registar stanovništva – registar državljana, zaključno sa današnjim danom, utvrđeno je da ne postoji podnesen zahtjev za gubitak crnogorskog državljanstva, otpustom, za lice za koje ste izrazili interesovanje”, piše u odgovorima.

Jedan od sagovornika iz Uprave policije ranije je ustvrdio da se Medenica od 15. decembra prošle godine krije u Beogradu i da je već tražio državljanstvo Srbije.

Da li je i hoće li za njim biti raspisana potjernica iz SDT-a danima odbijaju da odgovore.

Nakon što su, prvobitno, saopštili da ne mogu iznositi detalje i informacije:

“Radi zaštite interesa pokrenutog postupka”.

Nijesu konkretno odgovorili ni na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim da li je SDT, tokom istrage u predmetu formiranom protiv Miloša Medenice, došlo do osnova sumnje da je Medenica planirao likvidaciju jedne osobe, kao ni jesu li u tom predmetu došli do sumnje da su pojedine osobe iz Specijalnog policijskog odjeljenja, tužilaštva i crnogorskih sudova bile na vezi sa Medenicom i javile mu da se na vrijeme skloni iz Crne Gore.

“Kao što smo Vas ranije obavijestili, zbog zaštite interesa postupka koji je u toku, nijesmo u mogućnosti da odgovorimo na Vaša pitanja i saopštimo više podataka od onih koji su Vam već dostavljeni”, odgovoreno je iz SDT-a.

TAJNA DA LI JE VESNA PISALA PREKO SKY APLIKACIJE

Advokat Zdravko Begović rekao je juče da bi povrijedio obavezu čuvanja tajnosti postupka odgovorom na pitanje “Vijesti” da li je i Vesna Medenica komunicirala preko kriptovane “Sky” aplikacije, dodajući da je to pitanje postavljeno i tokom saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

On je rekao i da bi Medenica, da je to htjela, do sada uticala na svjedoke.

”Da je htjela da utiče, ona je to mogla da uradi, ili da je imala bilo kakvu potrebu”, rekao je on, dodajući da je to mogla da učini i u prethodnih deset dana.

Na pitanje “Vijesti” da li to znači da je Medenica posljednjih deset dana znala za predmet u kome je osumnjičena, kazao je da je to rekao hipotetički.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Vesna Medenica (Printscreen/TV Vijesti)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!