Raspisan javni poziv za izradu idejnog projekta auto-puta, dionice Andrijevica–Berane–Boljare (VIDEO)

“Ova dionica predstavlja vitalni korak u razvoju crnogorske infrastrukture, obećavajući unapređenje saobraćajne mreže i regionalne povezanosti. Putni pravac Beograd – Južni Jadran predstavlja krak Trans-evropske magistrale (TEM) koji na području Crne Gore povezuje osnovni pravac TEM-a (od Gdanjska do Atine i Istanbula) sa Jadranskim morem. Auto-put Bar – Boljare je dio putnog pravca TEM kroz Crnu Goru”, piše u saopštenju

Preduzeće Monteput raspisalo javni poziv za izradu idejnog projekta auto-puta Bar – Boljare, dionica Andrijevica – Berane – Boljare, dužine oko 50 kilometara, saopšteno je iz Monteputa.

U saopštenju se dodaje da je investitor projekta Vlada Crne Gore, Monteput d.o.o.

“Ova dionica predstavlja vitalni korak u razvoju crnogorske infrastrukture, obećavajući unapređenje saobraćajne mreže i regionalne povezanosti. Putni pravac Beograd – Južni Jadran predstavlja krak Trans-evropske magistrale (TEM) koji na području Crne Gore povezuje osnovni pravac TEM-a (od Gdanjska do Atine i Istanbula) sa Jadranskim morem. Auto-put Bar – Boljare je dio putnog pravca TEM kroz Crnu Goru”, piše u saopštenju.

Prema javnom pozivu, projektant je u obavezi da uradi idejni projekat koji, po sadržaju, obimu, tehničkim rješenjima i detaljima, obezbjeđuje sve neophodne podatke i uslove za izvođenje i završetak svih radova, kao i nabavku i ugradnju opreme, probni rad i funkcionalna ispitivanja.

“Projekat mora biti urađen tako da su uključeni svi radovi, koji su neophodni za potpunu funkcionalnalnost i kompletnost predmetne dionice auto-puta”, kazali su iz Monteputa.

Naveli su da je do sada urađena sljedeća projektna dokumentacija vezana za ovu dionicu autoputa, koje se projektant treba pridržavati:

Idejni projekat auto-puta za dionicu Mateševo – Andrijevica;

Idejno rješenje auto-puta za dionicu Andrijevica – Berane – Boljare:

“Urađenu dokumentaciju investitor će izabranom projektantu staviti na raspolaganje pri izradi idejnog projekta. Idejni projekat predstavlja dalju razradu idejnog rješenja uz uvažavanje zahtjeva i komentara i preporuka Komisije za reviziju”, piše u saopštenju.

Iz Monteputa su kazali, prenose “Vijesti”, da pristup projektovanju treba da bude multidisciplinaran uz sagledavanje svih ekonomskih, prostornih, ekoloških i drugih posljedica izgradnje.

“Prioritet je integracija modernih tehnologija i sistema koji su kompatibilni sa već izgrađenim dijelom autoputa Smokovac – Mateševo. Na ovaj način će se obezbijediti da se subjekat održavanja i upravljanja auto-putem ne suočava sa problemima koji bi nastali kao posljedica izgradnje različito projektovanih i nekompatibilnih sistema sa istom funkcijom”, rekli su iz Monteputa.

Foto: Printscreen/Monteput d.o.o

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!