Salih Hadžifejzović Akgül, nauspješniji Bošnjak u Turskoj: U novu fabriku uložio 20 miliona $, dnevno proizvede 3.000 bicikala (VIDEO)

Salih Hadžifejzović Akgül je kao sedamnaestogodišnjak iz rodnog Prijepolja sa porodicom 1963. otišao u Istanbul. Nije znao nijednu riječ turskog jezika. Nekoliko godina je radio u fabrici veš mašina, a onda je odlučio da započne sopstveni biznis. Proizvodio je dupke za djecu u radionici u kući koja je imala 16 kvadrata

Salih Hadžifejzović Akgül, vlasnik svjetski poznatog brenda bicikala “Salkano”, najuspješniji je Bošnjak biznismen u Turskoj.

Njegova životna priča, međutim, nije bila laka, a do uspješnog i poštovanog privrednika došao je mukotrpnim i poštenim radom.

Salih Hadžifejzović Akgül je kao sedamnaestogodišnjak iz rodnog Prijepolja sa porodicom 1963. otišao u Istanbul. Nije znao nijednu riječ turskog jezika. Nekoliko godina je radio u fabrici veš mašina, a onda je odlučio da započne sopstveni biznis. Proizvodio je dupke za djecu u radionici od 16 kvadrata, koja je bila smještena u kući.

U Sarajevu je, tokom Olimpijskih igara 1984. godine, kupio jedan bicikl proizvodnje “Unis” i došao na ideju da počne da ih proizvodi. Tako je krenula uspješna poslovna priča ovog cijenjenog čovjeka i biznismena, pa danas ima fabriku od 46.000 kvadrata u kojoj se dnevno proizvede 3.000 bicikala.

To je najveća fabrika za proizvodnju bicikala na Balkanu.

“Salcano” bicikla se voze na Tour de Franceu, a brzine im se šaltaju wirelessom.

Svoj posao izuzetno voli i priča da je na početku, prije 50-ak godina, odbio da za milion maraka jednom biznismenu proda brend.

“Nisam htio da mu prodam svoje ime. Da sam uzeo te pare možda danas ne bih bio Salkano”, kazao je.

Salih Hadžifejzović Akgül je stric poznatog bosanskohercegovačkog novinara Senada Hadžifejzovića koji je nedavno boravio u njegovoj fabrici bicikala i sa njim pričao o počecima, razvoju biznisa, obišli pogone za proizvodnju bicikala…

Na pitanje koliko ga je koštalo da napravi fabriku bicikala, Salih Hadžifejzović Akgül je kroz smijeh odgovorio da “nije još računao”.

“Preko 20 miliona dolara do sada”, odgovorio je potom.

Čak 252 modela bicikala proizvodi Salih Hadžifejzović Akgül, a sa jednim od njih je osvojen šampionat.

Hadžifejzović Akgül je prvi biznismen iz Turske koji je došao u BiH odmah poslije rata i tražio da kupi fabriku bicikala “Unis”. Međutim, čekalo ga je nemalo iznenađenje.

“Otišao ja u ‘Unis’, kaže direktor fabrike: ‘Ma ko šiša ministra!’ Odem kod ministra, kaže: ‘Vidjećemo. Idi kod gradonačenika’. Gradonačelnik kaže: ‘Ko šiša i ministra i fabriku!’ I tako su mene izradili, a fabriku ugasili”, priča Salih Hadžifejzović Akgül.

Uvijek je, kaže, želio da ima svoj privatni posao da bi bio koristan svom narodu i zemlji, ali i narodu i zemlji iz koje je došao.

“Da sam malo mlađi pravio bih automobile na struju. To sam rekao i predsjedniku Erdoganu. Pitao me ima li nešto što bih želio. Rekao sam mu: ‘Da sam malo mlađi, da pravim automobile na struju’. To je bilo prije četiri – pet godina”.

Sljedeće godine brend “Salcano” će obilježiti 50 godina uspješnog poslovanja.

Salih Hadžifejzović Akgül je počasni konzul Srbije u turskom gradu Jedrene, nekadašnjoj prijestonici Otomanskog carstva.

Foto: Printscreen/FACE TV i www.salihakgul.com

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!