Doktor Kenan Arnautović: Od otkaza u Kliničkom centru do najuticajnijeg Bosanca u svijetu neurohirurgije

Mentor mu je bio slavni doktor Sam Al-Mefty, jedan od najboljih neurohirurga u svijetu. 1994. godine Arnautović je emigrirao u Sjedinjene Američke Države. Od 2002. godine radi na Semmes-Murphey klinici i predaje neurohirurgiju na University of Tennessee u Memfisu. Aktivno objavljuje radove u prestižnim stručnim publikacijama iz neurohirurgije, tri puta je Journal of Neurosurgery objavio njegove članke na naslovnoj strani.

Većina građana koji su napustili svoje domove u toku rata u Bosni i Hercegovini, nakon potpisanog mirovnog sporazuma u Dejtonu planirali su svoj povratak. Međutim, ekonomska i politička situacija nakon postizanja mira i dalje nije dozvoljavala život u punom kapacitetu na koji su navikli u inostranstvu, najčešće u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama. Zemlja je bila potpuno razorena u demografskom, ekonomskom i infrastrukturnom smislu. Istovremeno, dijaspora BiH počela se spontano okupljati u brojnim organizacijama, koje djeluju na lokalnom nivou i na takav način nastavljaju doprinositi BiH.

Jedan od najboljih i najuticajnijih doktora, neurohirurga u Sjedinjenim Američkim Državama i svijetu, Kenan Arnautović govori za Forbes BiH o svom školovanju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, specijalizacijama, otkazu u KCUS-u i doprinosu neurohirurgiji u BiH, SAD-a i edukaciji bh ljekara u Americi.

Dvije specijalizacije u BiH i SAD

Doktor Arnautović diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao najbolji student u svojoj generaciji. Prvu specijalizaciju iz neurohirurgije završio je u Sarajevu i Hannoveru, a drugu na Univerzitetu Arkansas. Kaže da je upravo to dokaz njegove ljubavi prema medicini, dvojna specijalizacija iz neurohirurgije, u Bosni i Hercegovini, i SAD.

Mentor mu je bio slavni doktor Sam Al-Mefty, jedan od najboljih neurohirurga u svijetu. 1994. godine Arnautović je emigrirao u Sjedinjene Američke Države. Od 2002. godine radi na Semmes-Murphey klinici i predaje neurohirurgiju na University of Tennessee u Memfisu. Aktivno objavljuje radove u prestižnim stručnim publikacijama iz neurohirurgije, tri puta je Journal of Neurosurgery objavio njegove članke na naslovnoj strani.

Arnautović je zahvaljujući uticaju i položaju, u SAD doveo oko 40 ljekara iz BiH, Hrvatske, Albanije, Srbije, Njemačke, Rusije, Sirije i mnogih drugih zemalja koji su proveli mjesec do dva, na njegovoj klinici

Kaže da je odmah na početku studija na Medicinskom fakultetu, znao da će postati neurohirurg.

“Želja se rodila pohađajući predavanja profesora Faruka Konjhodžića, a kasnije i prisustvom operacijama mozga i kičme na klinici u Sarajevu. U toku specijalizacije izrazio sam želju da odem u posjetu stranim klinikama i da učim od velikih neurohirurga.”

Prvi put je boravio u Hanoveru 1990. godine, a zatim i 1991. godine. Za Forbes je ispričao kakve su bile okolnosti odlaska u Njemačku godinu pred početak rata u BiH.

“Drugi put 1991. je tadašnja Jugoslavija već bila pod sankcijama pa se nije moglo letjeti više u Njemačku, nego u Holandiju, a onda autobusom u Hanover. No, odlazio sam sa osmijehom i zadovoljstvom. Roditelji su mi pomogli finansijski i tada sam shvatio važnost edukacije, promjene načina razmišljanja, težnju za vrhunskim u struci. Tada sam i prevazišao strah od putovanja, kontakta sa neurohirurškim autoritetima. Shvatio sam gledajući vrhunske neurohirurge, koji su zapravo bili imigranti u Njemačkoj, da se može doći do velikih profesionalnih uspjeha, svojim naporima i talentima, ali i teškim radom”, kaže doktor Arnautović.

Član je osam američkih profesionalnih udruženja, uključujući Američku asocijaciju neurohirurga (American Association of Neurological Surgeons). Suosnivač je i član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS).

Dovodio je i svoje američke kolege neurohirurge u Sarajevo i bh bolnicama je osigurao veliki broj donacija opreme. Zahvaljujući ugledu koji uživa u SAD dogovorio je brojne obuke za bh ljekare na američkim klinikama.

Otkaz na KCUS i odlazak u SAD

Kaže da nikada nije planirao otići iz Sarajeva i nastaviti karijeru bilo gdje, čak ni u Americi.

„Sticajem okolnosti, pred kraj rata dobio sam poziv na šest mjeseci za subspecijalizaciju u SAD. Odlučio sam otići nakon dvije i po godine rada u okruženom gradu, i da se vrati u Sarajevo naoružan novim znanjima i energijom. To je bio moj plan“.

Međutim, odmah po zahtjevu za specijalizaciju dobio je otkaz u Kliničkom centru tako da nije imao drugi izbor, nego pronaći mogućnost za dalji rad i specijalizaciju kako bi mogao nastaviti raditi ono što najviše voli, a to je neurohirurgija.

„Korak po korak, teškim radom i odricanjem, ispit po ispit, iskušenje po iskušenje došao sam do završetka druge po redu, neurohirurške specijalizacije u Americi“.

Američki pristup neurohirurgiji se znatno razlikuje od evropskog, objašnjava. Forsira se edukacija spcijalizanata “hands on” kako bi po završetku specijalizacije – odmah mogli raditi samostalno gotovo sve vrste operacija.

„Za razliku od Evrope, ekspertiza operacija nije samo na kranijalnim operacijama, nego i na kompleksnim operacijama kičme, deformitetima, rekonstrukcijama, endovaskularnoj neurohirurgiji, pedijatrijskoj neurohirurgiji, funkcionalnoj neurohirurgiji, ekspertizi u traumama. Svaki od ovih neurohirurških segmenata u Americi mora proći kroz 6-12 mjeseci ‘hands on’ obaveznu rotaciju u ovim specifičnim operativnim praksama. Na kraju mora se pokazati tačan broj obavljenih operacija u tim segmentima da bi se mogao završiti kompletan obrazovno-specijalizantski program“.

Objašnjavajući kako pristupa studentima, kaže da je njegov odnos sa specijalizantima prijateljski, ali moraju poštovati hijerarhiju.

„Mrzim nered, zaboravljanje detalja oko, prije- i post-operativne njege pacijenata. Cijenim profesionalnost, kompletno obavljen posao prije, za vrijeme, i nakon operacije. Moji specijalizanti to znaju, i znaju da će shodno trudu i boljem pristupu pacijentu, dobiti veću minutažu u operacionoj sali, i na težim operacijama.Kada kooautorski pišemo radove, to mora biti vrhunski rad, detaljna provjera literature, vrhunska ilustracija i najbolji naučni časopisi. Nije dobro potrošiti dane i sedmice pišući radove da bi taj rad objavili u nekom naučnom časopisu, koji niko u svijetu neurohirurgije ne čita. Zašto ste se onda mučili? Uvijek treba težiti publikacijama u vrhunskim časopisima. Naravno, ponekad se objavi i u manje važnom, ali ogromna većina u najboljim“, poručuje Arnautović.

On je i predsjednik Komiteta Svjetske asocijacije neurohirurga i na pitanja kako uspijeva da uskladi sve obaveze odgovara da nije lako, jer se ti poslovi rade noću, nakon napornog dana, vikendom, u avionu…

„Međutim prenos znanja i servis neurohirurgiji u SAD, Bosni ili svijetu, shvatam kao misiju da vratim nazad mlađoj generaciji bar dio znanja, koje sam dobio radeći kao neurohirurg više od 30 godina. Moja iskustva će pomoći mlađima da skrate nepotrebno vrijeme u edukaciji i publikovanju na način da ih naučim kako efikasno raditi, na koje procese ne treba trošiti vrijeme itd“, objašnjava.

Arnautović je zahvaljujući uticaju i položaju, u SAD doveo oko 40 ljekara iz BiH, Hrvatske, Albanije, Srbije, Njemačke, Rusije, Sirije i mnogih drugih zemalja koji su proveli mjesec do dva, na njegovoj klinici.

„Iako sam ja učio njih i oni su meni prenijeli znanje o sakupljanju podataka iz literature, statistici. Nekoliko njih su svojim radom postali lideri neurohirurgije na svojim klinikama. Pomenuo bih sada profesore Ibrahima Omerhodžića, Eldina Burazerovića, Mirzu Pojskića, Fatosa Oldashija, Gorana Lakičevića. Drago mi vidjeti koliko su postigli“, kaže Arnautović.

Na pitanje da li sarađuje sa zdravstvenim institucijama u BiH, odgovara da je otvoren za saradnju, ukoliko postoji interes.

„Najviše sarađujem putem Akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) čiji sam suosnivač. Ta akademija i danas nosi barjak naučne saradnje dijaspore i BiH. Mnogi lideri iz mnogih struka, medicinskih i nemedicinskih, moji prijatelji i kolege su dali svoj nemjerljiv doprinos misiji BHAAAS-a. Tu je i planirana saradnja sa ANUBiH čiji sam član, ali i sa Kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru, naravno ukoliko bude interesa“.

Mladi neurohiruzima u Bosni i Hercegovini poručuje da je najvažnije voljeti ono što se radi i biti spreman cijeli svoj profesionalni život podrediti tom cilju.

„Ukoliko nema te strasti i spremnosti dati svaki dan – cijeli dan – tom cilju, neće biti rezultata“, smatra on.

Navodi da ima dana i sati kada sve ne ide najbolje, kada se situacija preokrene i kada dođe do teških komplikacija.

„Srećom, to je izuzetno rijetko. Tada treba sve učiniti da se na stručan način zaustavi komplikacija i onda sve uradi da se negativne posljedice vrate na početni položaj koliko je god moguće. I to radite sve dok ne postignete cilj“.

Arnautović zaključuje da se potpuno ostvario u profesionalnom smislu.

“Ponosan sam što sam dobio rijetku priliku biti profesor neurohirurgije u SAD-a, članstvo u svim relevantnim neurohirurškim asocijacima u Americi i svijetu, i mnogim liderskim pozicijama. Želim samo dobro zdravlje kako bi što duže mogao da obavljam ovaj vrlo težak posao sa ovakvim žarom i zadovoljstvom, a na dobrobit pacijenata i neurohirurgije uopšte”.

Izvor: Gana Forić, Forbes BiH.

Foto: Privatna arhiva i www.kenanarnautovicmd.com

Idi na VRH
error: Content is protected !!