Građani ne odustaju od borbe za heroja Sarajeva: O imenu dvorane da se odluči na referendumu

„Da sam mlađi, organizovao bih ljude da oslobodimo dvoranu od bezličnog naziva. Ovih dana razmišljam šta bi bilo primjereno da se učini kao građanski protest protiv te nečuvene, sramne odluke. U zemlji koja proživljava najteže trenutke, u kojoj vladaju jad i bijeda, to je još jedan čin njenog sramoćenja”, kaže profesor Sarajevskog univerziteta, Zdravko Grebo

Četiri opozicione stranke podnijele su 6. oktobra Opštinskom vijeću Novo Sarajevo predlog odluke o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali o tome da li žele da se sportska dvorana, koja je nazvana po opštini, preimenuje u dvoranu „Goran Čengić“.

Predviđeni datum održavanja referenduma je 26. novembar 2017, piše Radio Slobodna Evropa.

Tako je nezadovoljstvo brojnih građana pretvoreno u konkretnu inicijativu, o kojoj će se narednih dana izjasniti odbornici Opštine Novo Sarajevo.

Građani Sarajeva se ne mire s odlukom Opštinskog vijeća Novo Sarajevo da sportska dvorana u naselju Grbavica ne nosi naziv po istinskom heroju grada i sportisti, Goranu Čengiću. Njega je 1992. godine, pri pokušaju da zaštiti komšiju, ubio ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.

„Da sam mlađi, organizovao bih ljude da oslobodimo dvoranu od bezličnog naziva“, kaže profesor Sarajevskog univerziteta, Zdravko Grebo.

„Ja sam, u stvari, još ljut, iskreno ljut, a imam hiljadu i jedan razlog za to. Da pođem od onog najintimnijeg – Goran Čengić je moj školski drug, mi smo u Prvu gimnaziju išli zajedno, dijelili smo isti razred. Treba li pričati kakav je bio, možda onom ko ga nije znao? To je bio jedan krasan čovjek, pravi uzor, bio je tih, povučen, mada je bio istaknuti sportista i reprezentativac Jugoslavije. Druga stvar, Goran Čengić je sin Fiće Čengića, ratnog heroja Sarajeva, i majke, Nataše Zimonjić, iz jedne od najčuvenijih porodica u Bosni i Hercegovini.

Ovih dana razmišljam šta bi bilo primjereno da se učini kao građanski protest protiv te nečuvene, sramne odluke. U zemlji koja proživljava najteže trenutke, u kojoj vladaju jad i bijeda, to je još jedan čin sramoćenja ove zemlje“, kaže Grebo.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!