Monstrum za kojim traga cijeli Balkan: Ovo je Ljupčo Palevski Palčo, glavni osumnjičeni za Vanjino ubistvo

Palevski se trenutno nalazi u bijegu. Mediji u regiji su nagađali da je pobjegao u Tursku, ali ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je Palevskog nazvao monstrumom, otkrio je da je on nakon ubistava prvo u pratnji advokata automobilom 30. novembra otišao u Beograd, a potom u Bugarsku

Kao glavnog organizatora, ali i počinitelja ubistva Vanje Đorčevske (14) i frizera Panče Žežovskog (74), koji navodno međusobno nikako nisu bili povezani osim u planovima beskrupuloznih kriminalnih zavjerenika koje je okupio motiv za koristoljubljem, odnosno iznude Vanjine majke, makedonska policija označila je Ljupča Palevskog, poznatog i kao Palčo.

U slučaju je osumnjičeno pet osoba, od kojih su trojica u pritvoru, otac djevojčice je priveden, a Palevski se trenutno nalazi u bijegu. Mediji u regiji su nagađali da je pobjegao u Tursku, ali ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je Palevskog nazvao monstrumom, otkrio je da je on nakon ubistava prvo u pratnji advokata automobilom 30. novembra otišao u Beograd, a potom u Bugarsku.

Ljupčo Palevski, Velibor Manev, Vlatko Kešišev (Foto: Društvene mreže)

Djevojčica je nestala 27. novembra, ispred zgrade, na putu do škole, a ubijena je nekoliko sati nakon otmice. Smatra se da je upravo Palčo 27. novembra, oko 11 sati, iz vatrenog oružja ubio maloljetnicu u Skoplju strahujući od dokaza do kojih bi mogla doći policija, kako je izvijestio Spasovski. Njeno tijelo je pronađeno nadomak Skoplja, glavnog grada Sjeverne Makedonije, dok je Žežovski ubijen u Velesu te mu je oduzet automobil.

“Zbog neraščišćenih odnosa s jednim od osumnjičenih oduzeto mu je vozilo, a zatim spaljeno. Tim vozilom je maloljetnica oteta nakon izlaska iz kuće”, rekao je Spasovski.

Da djevojčica ide sama do škole otmičari su saznali navodno od Palevskog, a on je to saznao od oca djevojčice, kojeg policija takođe sumnjiči da je umiješan u zločin s motivom koristoljublja. Sada su istražitelji fokusirani na to je li otac tu informaciju namjerno prenio Palevskom ili je to rekao sasvim slučajno. Ono što je do sada ustanovljeno je, kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, utvrđena veze između oca i otmičara, te Palevskog.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je u koordinaciji i pod vođstvom Državnog tužilaštva tokom protekle noći rasvijetlilo slučaj, osigurani su dokazi. Ishod nije onakav kakav smo svi željeli, nego su dvije osobe, maloljetnica i osoba iz Velesa, nažalost zakopane – jedna u okolini Skoplja, druga u okolini Velesa. Motiv je koristoljublje, pri čemu je jedna od osoba, u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizovala izvršenje kaznenog djela, kako bi od majke iznudila novac. Svi uključeni htjeli su imati materijalnu korist”, rekao je ministar Oliver Spasovski na današnjoj konferenciji za novinare.

Nestanak djevojčice digao je na noge cijeli region nakon što je 27. novembra ujutro majka javila policiji da je njena ćerka nestala na putu do škole. Razredna joj je javila da se Vanja nije pojavila u školi.

Odmah je alarmirala sve nadležne službe govoreći da je Vanja napustila kuću dobrog raspoloženja i da se nije žalila na probleme. Potraga se proširila na cijeli region, čak je i Interpol raspisao potjernicu.

Njeno tijelo je pronađeno kod sela Orman, na rubu makedonskog glavnog grada. Djevojčica je ubijena, kako je danas rečeno u policiji oko 11 sati, a iz kuće je izašla 7.25.

Ostalim trojici osumnjičenih – Veliboru Manevu, Vlatku Kešišovu i Bori Videvskom – određeno je 48-satno zadržavanje.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Ljupčo Palevski Palčo (Društvene mreže)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!