Vanjin otac učestvovao u kidnapovanju, ministar: Htjeli su da iznude novac od devojčicine majke, ubili su je i zakopali

“U vezi sa dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, tri osobe su u pritvoru, jedna je van zemlje, a peto lice, otac maljoletnice, jeste priveden, obavljeno je saslušanje, mjere će uzeti po nalogu Tužilaštva. Motiv je koristoljublje, pri čemu je jedno od lica, u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizovalo izvršenje krivičnog djela, kako bi od majke iznudilo novac, kako bi ubuduće svi umiješani imali materijalne koristi”, kaže Spasovski

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije je rekao da je otac Vanje Đorčevske umiješan u njenu otmicu.

Oliver Spasovski iznio je detalje ubistva djevojčice na konferenciji za medije.

Osim što je ubijena, Vanja Đorčevska je i zakopana u okolini Skoplja. Ovo je saopštio ministar unutrašnjih poslova Spasovski. Prema njegovim riječima, MUP ima u pritvoru izvršioce dva ubistva – djevojčice Vanje i Pančeta Žežovskog.

Ljupčo Palevski i Velibor Manev (Foto: Društvene mreže)

“U vezi sa dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, tri osobe su u pritvoru, jedna je van zemlje, a peto lice, otac maljoletnice, jeste priveden, obavljeno je saslušanje, mjere će uzeti po nalogu Tužilaštva. Motiv je koristoljublje, pri čemu je jedno od lica, u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizovalo izvršenje krivičnog djela, kako bi od majke iznudilo novac, kako bi ubuduće svi umiješani imali materijalne koristi”, kaže Spasovski.

Pet osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedno je van zemlje, a otac ubijene maloljetnice, Aleksandar, priveden je i u toku je saslušanje, rekao je ministar Spasovski, prenosi Skopje1.mk.

Podsetimo, ranije je javljeno da je https://www.blic.rs/vesti/svet/otac-ucestvovao-u-kidnapovanju-vanje-djorcevske/l4wrj65.

Frizeru Pančetu Žežovskom je oteto vozilo, njega je grupa takođe ubila, a Vanja je kidnapovana.

“Zbog nerazjašnjenih odnosa sa jednim od osumnjičenih, vozilo mu je oduzeto zbog izvršenja krivičnog djela, a zatim zapaljeno. Upravo tim vozilom je maloljetnica odvedena sa ulaza u rezidenciju, nakon što je ranije, prema izjavama osumnjičenih, otac organizatoru podijelio informaciju da je maloljetnica sama izašla iz kuće”, dodao je Spasovski.

Glavni organizator je bio https://www.blic.rs/vesti/svet/opasni-preduzetnik-osumnjicen-da-je-narucio-ubistvo-vanje-14-i-dalje-u-bekstvu/8qbp75j, koji je pobjegao.

UBILI JE JER SE SITUACIJA OTELA KONTROLI

Trojica osumnjičenih Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski, priznali su umiješanost u otmicu i ubistvo Vanje Đorčevske i https://www.blic.rs/vesti/svet/frizer-u-makedoniji-ubijen-zbog-duga-od-500-evra/qtzr2mb koji je navodno dugovao 500 eura Ljupčetu Paleskom.

@dukymon

#viral #fypシ #forgoupage #foryou #fypシ゚viral #death #kids #balkan #viralvideo

♬ original sound – dukymon

Šef skopskog tužilaštva Gavril Bubevski je nagovijestio da se gone za tri krivična djela – uključujući i ubistvo. Oni su na saslušanju ispričali kada je Vanja ubijena, a kada Panče.

“Počinioci su isti i za prvo i za drugo krivično djelo. Oni se kažnjavaju po najtežoj krivično-pravnoj kvalifikaciji najstrožom kaznom”, dodao je Bubevski.

Prema prvim informacijama, oni su u svojim izjavama rekli da su Vanju ubili jer se “stvar izmakla kontroli”.

“To je njihova verzija”, dodao je Bubevski.

Kako je rekao, oni su ispričali kako su je https://www.blic.rs/vesti/svet/osumnjiceni-za-otmicu-i-ubistvo-male-vanje-otkrili-jezive-detalje/jrp0528.

Panče Žežovski (Foto: Društvene mreže)

Biološki tragovi su uzeti i ispituju se. Kada budu objavljeni rezultati, slijedi istraga i više detalja.

“Posle ovoga biće zatražena najoštrija moguća mjera”, dodao je Bubevski.

“LJUPČO PALEVSKI GLAVNI ORGANIZATOR JE UBIO VANJU”

Ljupčo Palevski-Palčo je glavni organizator dvije otmice, a prema prvim informacijama MUP-a, on je bio i ubica Vanje Đorčevske. To je istakao ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je bjegunca okvalifikovao kao monstruma.

Prema njegovim riječima, Palčo je iz Makedonije otišao sa advokatom u Beograd, pa u Bugarsku i još uvijek se utvrđuju svi aspekti. Napustio je zemlju 30. novembra.

“Glavni organizator i izvršilac koji je, prema do sada utvrđenim dokazima, 27. 11, negdje oko 10 časova, ubio maloljetnicu iz pištolja, uplašen zbog dokaza koje bi policija mogla da nađe, napustio je zemlju. Idemo za njegovim tragom”, rekao je Spasovski.

Na pitanje novinara da li je neko dojavio osumnjičenom da pobjegne, Spasovski je rekao da niko ranije nije imao informaciju da je osumnjičen, da bi on mogao da ga obavijesti.

Glavni skopski tužilac Gavril Bubevski nagovijestio je da će nakon otvaranja istrage za Palčom biti raspisana međunarodna potjernica.

“U ovom trenutku smo na liniji bez ikakvih rezervi, počinioce ovog djela treba izvesti i kazniti za ono što su uradili”, istakao je Bubevski.

U međuvremenu se oglasio i https://www.blic.rs/vesti/svet/advokat-ubice-vanje-djorcevske-rekao-mi-je-da-ga-vozim-u-beograd/jegc0k8.

Protiv Palča je bilo više prekršajnih postupaka.

Šta je objavljivao na društvenim mrežama dok je trajala potraga za Vanjom, pročitajte https://www.blic.rs/vesti/svet/sta-je-objavljivao-ljupco-palevski-osumnjiceni-za-ubistvo-vanje-14/gv82bve.

Naime, on je bio u ekstradicijskom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Hrvatska, a imao je i svoj podkast.

“Danas ili sutra MUP će objaviti odgovarajući izvještaj i tada će Tužilaštvo otvoriti istragu o kojoj ćemo moći da kažemo mnogo više detalja. Postupak je u toku istrage. Osumnjičeni su se uspaničili, jer im je već postalo jasno da se stvara uzbuna oko nestanka i da je angažovana policija, pa su odlučili da ubiju djevojčicu. A nije nam jasno da li je motiv bio lični interes. Ne znamo sve tačno, ovo je iz njihovih izjava. Priču treba detaljno potvrditi”, rekao je Bubevski.

Kako je rekao, djevojčicu su uhvatili ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela.

“Otac je učestvovao u davanju instrukcija kada će djevojčica sama izaći, ne sumnjamo da je počinio najteže krivično djelo. Imao je određenu komunikaciju sa članom grupe koji je u bekstvu”, rekao je Bubevski.

Šta je otac rekao u policiji, možete da pročitate u posebnoj vijesti.

“GRUPA KRIMINALACA KOJA JE POZNAVALA PORODICU”

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara, objasnio da juče nije bilo konferencije za novinare o ovom slučaju zato što su, kako je rekao, svi aspekti zločina morali najprije biti sagledani, utvrđeni i zaokruženi.

“Zato smo ostavili da se završe aktivnosti, da se juče izvrši poslednje saslušanje, i još nekoliko pretresa… Već je poznato da su SVR Skoplje odmah po prijemu izvještaja i SVR Veles preduzele sve mjere i aktivnosti da pronađu nestale. Izvršeni su pretresi u kućama i drugim prostorijama u Skoplju, Velesu, Štipu…, oduzeti su mobilni telefoni, kompjuteri, vozila i drugi predmeti, obavljeni su razgovori sa porodicama i prijateljima lica koja su mogla imati bilo kakve informacije”, rekao je Spasovski.

Dodao je da je na ovom slučaju bilo angažovano stotine policajaca.

“Riječ je o izolovanom slučaju organizovane grupe kriminalaca koji su željeli da iznude finansijsku korist i koji su poznavali porodicu. Zahvaljujem se medijima na korektnom izvještavanju i svim dobronamernim građanima koji su željeli da pomognu u istrazi. Posebno se zahvaljujemo policiji Skoplja i Velesa koji su u rekordnom roku uspjeli da rasvijetle ovako brutalan zločin i tužilačkom timu sa kojim smo uporedo radili na preduzimanju niza mjera koje su doprinijele rasvjetljavanju slučaja. Zajednička pozadina slučaja nije međuetnička netrpeljivost”, rekao je Spasovski.

MAJKA PRODALA STAN

Motiv ubistva Vanje Đorčevske je bio novac, ono što je strašnije u ubistvu male Vanje je to što je u slučaj umiješan i njen otac.

“Prema informacijama, Vanjina majka je prodala stan i novac od te prodaje je bio motiv za iznudu, ali ćemo sve te stvari provjeriti u toku postupka”, rekao je Gavril Bubevski povodom slučaja ubistava Vanje Đorčevske i Pančeta Žežovskog.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak hapšenja jednog od osumnjičenih Velibora Maneva.

MINISTAR PRAVDE: TRAŽITI MAKSIMALNE KAZNE

Makedonski ministar pravde Krenar Loga izjavio je danas da su ubistva 14-godišnje djevojčice Vanje Đorčevske, kao i 74-godišnjeg muškarca Pančeta Žežovskog jedna od najvećih tragedija u Sjevernoj Makedoniji i zatražio odgovornost i maksimalne kazne za počinioce.

On je na svojoj Facebook stranici izrazio saučešće porodicama ubijenih, prenosi makedonski A1on.

“Ovo je jedna od najvećih tragedija u našoj zemlji jer su dva života nemilosrdno odnijeta. Odgovornost i maksimalne kazne za počinioce”, napisao je Loga.

Podsetimo, u okolini Skoplja u nedjelju uveče pronađeno je tijelo Vanje Đorčevske (14) koja je nestala 27. novembra, a za njeno ubistvo osumnjičene su četiri osobe od kojih je jedna u bjekstvu.

Iste večeri pronađeno je i telo P. Ž. (74) iz Velesa čiji je nestanak prijavljen 24. novembra.

KNJIGA ŽALOSTI U ŠKOLI

U školi koju je pohađala ubijena Vanja otvorena je knjiga žalosti.

Izvor: “Blic”

Foto: Vanja Đorčevska (Društvene mreže)

Idi na VRH
error: Content is protected !!