Kako se stvarno živi u Austriji: Gastarbajter Jopa ispričao o minimalcu i kiriji, pokazao garsonjeru i otkrio cijene (VIDEO)

“Nije loše, a nije ni dobro! Zašto? Zato što su stanovi otišli abnormalno gore, prosječna cijena za garosnjeru je 400-500 eura, a išta veće je od 700 do 900 eura. I ja tražim stan, da iz garsonjere pređem u jednosoban ili dvosoban, ali teško ispod 900 eura”, kaže Jopa, koji je pratioce na svom YouTube kanalu zaintrigirao pričom o duploj plati

Gastarbajter Jopa ne živi dugo u Austriji, ali dovoljno, kako sam kaže, da javno iskaže svoje mišljenje o nekim osnovnim stvarima i životu u toj zemlji, kako ih on vidi.

Naravno, počeo je od onog što sve zanima – plate i, prije svega, minimalca koji u Austriji, kako on tvrdi, iznosi ugrubo 1.500 eura, plus minus, odnosno oko 1.477 eura, koliko on misli da trenutno jeste.

“Nije loše, a nije ni dobro! Zašto? Zato što su stanovi otišli abnormalno gore, prosječna cijena za garosnjeru je 400-500 eura, a išta veće je od 700 do 900 eura. I ja tražim stan, da iz garsonjere pređem u jednosoban ili dvosoban, ali teško ispod 900 eura”, kaže Jopa, koji je pratioce na svom YouTube kanalu zaintrigirao pričom o duploj plati.

ŠTA JE TO DUPLA PLATA

“Dvaput godišnje imate duplu platu, prvi put u junu ili julu, drugi put u decembru. To je kad na račun dobijete svoju duplu platu ali to sve zavisi od firme do firme šta je to duplo. U firmi u kojoj ja radim to je tačno duplo! Znači meni legne na račun oko 3.000 eura”.

Kad je riječ o stanovima, veli da je potražnja velika, puno je doseljenika iz čitavog svijeta, a garsonjera u centru baš kao njegova košta oko 500 eura.

“U poređenju sa Njemačkom puno je jeftinije pa se i odande dosta doseljavaju. U Njemačkoj ima puno poreza i preveliki su. I ovdje se porez plaća ali imate povraćaj, pa su meni tako prošle godine vratili nešto više od 2.000 eura”, kaže Jopa.

ŠTA SU TO DRŽAVNI STANOVI I KO IMA PRAVO

“Kad ste već neko vijeme ovdje, mislim minimum godinu, odete i uzmete papir i predate a oni vas zovu za državni stan koji većinom dobijaju porodice ili oni koji su u složenoj situaciji. Tako dobijete stan od 60-70 kvadrata za 400-500 eura”, objašnjava Jopa.

KOLIKO GODIŠNJEG DOBIJEŠ?

Objasnio je i da u prvih mjeseci, kad tek dođete i počnete da radite, imate pravo na godišnji tako što za svaki mjesec dobijete po dva dana. Kad to prođe, dobijete 30 radnih dana godišnjeg, dok oni sa stažom većim od 25 godina imaju pravo na 36 radnih dana godišnjeg odmora.

KAKVI SU AUSTRIJANCI KAO LJUDI?

Jopa kaže da Austrijanci i nisu tako hladni ljudi kako se nekima čini, piše “Kurir”.

“U većim gradovima, kao i svuda, ne obaziru se na vas… čime se bavite, šta radite… U manjim mjestima možda će više da vas gledaju, komentarišu… Rasizma ima, kao i svuda. Ono što se meni sviđa jeste što drže do zakona i čistoće, sve mora da bude čisto, pokošeno…”

A od zabave? Ko voli prirodu kao Jopa ima dosta zanimacija – od prirode, šetnji, skijanja…

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!