Brčvak povodom popisa u Crnoj Gori: Zbog čega nam je takozvana dijaspora važna? (VIDEO)

Apelujem i na sve naše istaknute naučnike, umjetnike, sportiste i ostale javne ličnosti da iskoriste svoj kredibilitet i legitimitet u cilju efikasnog i uspješnog popisa Bošnjaka, naročito onih koji žive u inostranstvu i koji putem punomoćja mogu ovlasiti članove familije ili prijatelje da ih upišu u popisivačke liste, kazao je Brčvak

Biznismen i humanista Hajriz Hačko Brčvak pozvao je pripadnike bošnjačkog naroda da se na popisu izjasne kao Bošnjaci, u rubrici jezik – bosanski, da im je religija islam, a država Crna Gora.

Njegovo obraćanje prenosimo integralno:

Draga braćo i sestre Bošnjaci!

Povodom najavljenog popisa stanovništva u Crnoj Gori osjećam potrebu da vam se obratim i ukažem na nekoliko značajnih činjenica za naš narod u cjelini.

Ukoliko imamo u vidu da je od popisa 1991. godine, kada nas je bilo blizu 15% do popisa 2011. godine nestalo, iz raznoraznih razloga, većinom iseljavanjem i negativnim prirodnim priraštajem, skoro 4% naših ljudi, što predstavlja, najblaže rečeno, zabranjivajući podatak u odnosu na ovako malobrojčanu državu kao što je Crna Gora!

Ove jeseni pred nama je nimalo težak zadatak!

Jednostavno, da se nacionalno izrazimo i upišemo onako kao što osjećamo i ono što jesmo! Bošnjaci – nacionalnost, jezik – bosanski, religija – islam, država Crna Gora i da vidimo koliko su nas tektonska dešavanja i turbulencije u crnogorskom društvu smanjila ili povećala u odnosu na ranije popise.

Molim vas da ovaj najavljeni popis shvatite krajnje ozbiljno i odgovorno!

Apelujem i na sve naše istaknute naučnike, umjetnike, sportiste i ostale javne ličnosti da iskoriste svoj kredibilitet i legitimitet u cilju efikasnog i uspješnog popisa Bošnjaka, naročito onih koji žive u inostranstvu i koji putem punomoćja mogu ovlasiti članove familije ili prijatelje da ih upišu u popisivačke liste.

Zbog čega nam je takozvana dijaspora važna?

Svih ovih posljednjih decenija, naročito zadnje tri, nijesmo imali niti jednu zdravu inicijativu koja bi postakla naše ljude iz inostranstva da se upišu prilikom popisa!
Niti i dan danas imamo uvid u podatak koliko nas zapravo ima na broju, a to nam je i te kako važno za budući javni angažman i društveno djelovanje.

Ovaj naredni popis je prilika da ispravimo sve greške iz prošlosti jer svi znamo da su Bošnjaci najmanje povezani i homogeni među svim narodima na prostoru bivše Jugoslavije!

Čak se spekulisalo da na Balkanu postoji među društvenim grupama sedam opcija Muslimana – od Bošnjaka do Jugoslovena! I ovo nam je prilika za popravni ispit! Pokažimo da nas ima. Da smo jedinstveni. Da smo pošten i radan narod na koji sve dobronamjerne komšije mogu računati!

Da se riječ Bošnjak ponosno ističe ispred svakog našeg imena i prezimena.

Sve vas selamim i želim svako dobro”

Vaš Hajriz Brčvak

Brcvak: Apelujem i na sve naše istaknute naučnike, umjetnike, sportiste i ostale javne ličnosti da iskoriste svoj kredibilitet i legitimitet u cilju efikasnog i uspješnog popisa Bošnjaka, naročito onih koji žive u inostranstvu i koji putem punomoćja mogu ovlasiti članove familije ili prijatelje da ih upišu u popisivačke liste.

Posted by Portal Revije Fokus on Sunday, December 3, 2023

Idi na VRH
error: Content is protected !!