Lana je sa 20 godina otišla u Njemačku i po cio dan radila za lošu platu, a sa 24 je otvorila pekaru: „Nisam uložila ni cent“ (VIDEO)

„Imala sam 20 godina kad sam došla u Njemačku. Nisam znala jezik i počela sam da radim u firmama za čišćenje. Tu sam radila tri godine. Kasnije sam se brinula o starijim osobama, išla sam s njima u prodavnicu, kod ljekara… Onda sam pronašla dodatni posao – nedjeljom sam radila u pekari pa sam od svoje tadašnje šefice saznala da se može preuzeti franšiza za pekaru od velike kompanije Ihle. Ja sam se nadobudno odlučila prijaviti. Znači – otvaram svoju firmu, brinem se o radnicima, plaćam poreze. Apsolutno sve sama vodim. A od njih dobijem sve potrebno za pokretanje posla“, otkrila je Lana

Lana Poljak je mlada Hrvatica koja se preselila u Njemačku, gdje je, kaže, sa samo 24 godine postala vlasnica pekare. Tvrdi da je to učinila bez ijednog uloženog centa.

Lana je nedavno objavila video u kojem je pokazala kako izgleda jedan njen dan kao vlasnice pekare. Privukla je dosta pažnje i dosta pitanja, pa je objasnila kako je do toga došla.

@lanapoljak21

#dijaspora #balkanciunemackoj #njemacka #nemacka #hrvatiunjemackoj #srbiunemackoj #bosanciunjemackoj @Lana Poljak @Balkan Merch shop

♬ original sound – Lana Poljak

„Imala sam 20 godina kad sam došla u Njemačku. Nisam znala jezik i počela sam da radim u firmama za čišćenje. Tu sam radila tri godine. Kasnije sam se brinula o starijim osobama, išla sam s njima u prodavnicu, kod ljekara… Onda sam pronašla dodatni posao – nedjeljom sam radila u pekari pa sam od svoje tadašnje šefice saznala da se može preuzeti franšiza za pekaru od velike kompanije Ihle. Ja sam se nadobudno odlučila prijaviti. Znači – otvaram svoju firmu, brinem se o radnicima, plaćam poreze. Apsolutno sve sama vodim. A od njih dobijem sve potrebno za pokretanje posla“, otkrila je Lana na početku videa.

„RAČUNALI SMO DA NAM OSTANE BAREM 3.000 EURA MJESEČNO”

U planu joj se pridružio i njen dečko.

„On i ja smo radili po cio dan za loše plate i učinilo nam se zanimljivo da probamo nešto novo. Nismo znali ni koliko ćemo zarađivati, ništa. Njemački mi je bio na nivou A2. Računali smo da nam ostane barem 3.000 eura mjesečno. Prijavila sam se, pozvali su me na razgovor, sve je prošlo super, vidjeli su da sam motivisana“, objasnila je, piše Index.hr.

@lanapoljak21

Sto vam se cini od ovog posla i bi li vi voljeli ovako nesto raditi za sebe? #njemacka #dijaspora #balkanciunjemačkoj #dijasporatiktok #balkanciunemackoj #minhen

♬ original sound – Lana Poljak

„Ali, pomenuli su da moramo imati kao neki zalog od 35 hiljada eura, to je njima garancija da ćemo uzimati robu. Mi smo rekli ok, idemo u banku po kredit. Ali, u banci su nam rekli da nema potrebe za kreditom, da će oni jamčiti za taj naš posao i dali su nam neku potvrdu koju smo priložili. U kompaniji Ihle to su prihvatili. Dakle, nije nam trebao kredit“, kaže Lana.

„BILO JE STRESNO U POČETKU“

Ona i njen dečko potpisali su ugovor i dva mjeseca išli na obuku.

„Otvorili smo svoju firmu u Bavarskoj, konzorcijum Ihle nam je dao na upravljanje svoju jednu poslovnicu, mi smo preuzeli radnike, poreze, organizaciju posla, čišćenje, sve kao da je naše. Sve je bilo stresno na početku, jer ako je neko na bolovanju morate naći zamjenu, kad dođu inspekcije ja odgovaram jer je firma moja, moja zarada, ali i odgovornost. Ali, stalno sam imala podršku od predstavnika te kompanije. Posle se uhodate i sve krene“, objasnila je Lana, prenosi portal Nova.rs.

„Ja sam u Nemačkoj krenula u preduzetničke vode na najsigurniji i najjednostavniji mogući način. Zamislite da sam sama otvarala svoju pekaru, pa naći prostor, opremu, pekare… Sigurno bi me koštalo 200.000 eura. Ovako ništa nisam uložila, samo sam preuzela franšizu“, zaključila je Lana.

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!