Vlada Crne Gore smijenila Artana Kurtija sa pozicije generalnog inspektora ANB-a

Vlada za sada nije imenovala ko će ubuduće obavljati funkciju generalnog direktora ANB-a. Da će Kurti najvjerovatnije biti prvi Vladin funkcioner u bezbjednosnom sektoru koji će biti smijenjen znalo se već prvog dana mandata nove izvršne vlasti. Premijer Milojko Spajić je tu opciju najavio direktoru ANB-a Borisu Miliću dan nakon što je preuzeo funkciju šefa Vlade

Vlada Crne Gore smijenila je danas generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija, potvrđeno je “Vijestima” nezvanično iz izvršne vlasti.

Prema istim informacija, svi članovi Vlade na današnjoj sjednici su glasali za njegovu smjenu.

Vlada za sada nije imenovala ko će ubuduće obavljati funkciju generalnog direktora ANB-a.

Da će Kurti najvjerovatnije biti prvi Vladin funkcioner u bezbjednosnom sektoru koji će biti smijenjen znalo se već prvog dana mandata nove izvršne vlasti.

Premijer Milojko Spajić je tu opciju najavio direktoru ANB-a Borisu Miliću dan nakon što je preuzeo funkciju šefa Vlade.

Imenovanje Kurtija u ljeto 2022. pratile su brojne optužbe na relaciji Dritan Abazović – Raško Konjević (tadašnji potpredsjednik Vlade), koji se protivio da zbog dvije osuđujuće presude iz 2004. i 2009. ne može zasnovati radni odnos u Agenciji.

Kurti je nakon imenovanja u izjavi “Vijestima” rekao da je “neosuđivano lice”.

“Razumijem kontekst pitanja i zainteresovanost javnosti, sve vezano za osuđivanost bilo kojeg građanina može da se provjeri kod nadležnog organa – Ministarstva pravde, ako vam oni budu dostavili taj podatak. Ja vam ukratko mogu reći – da sam neosuđivano lice”, kazao je tada Kurti.

Nedugo nakon imenovanja u prvoj procjeni ANB-a, dok je tajnom službom u v.d stanju rukovodio Savo Kentera, Kurti nije dobio pristup tajnim podacima. Zeleno svjetlo za pristup tajnim podacima dobio je mjesec nakon što je Vlada u oktobru 2022. smijenila Kenteru.

Kurti je za vrijeme rada u Agenciji uradio tridesetak izvještaja koje je dostavio direktoru i Vladi u godišnjim izvještajima.

U dijelu medija označavan je kao čovjek od povjerenja bivšeg premijera, koji preko njega je želio da uspostavi kontrolu u radu Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Prije dolaska Artana Kurtija na mjesto generalnog direktora ANB-a ta funkcija je bila gotovo protokolarna, a javnost nikada nije dobila čak ni osnovne podatke o broju urađenih provjera i izvještaja.

Foto: Artan Kurti (Privatna arhiva)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!