Ovaj snimak rušenja Starog mosta do sada niste vidjeli: Bio je kod pokojnog osuđenog generala Praljka (VIDEO)

Kako navode na snimku, video-zapis je bio u posjedu pokojnog Slobodana Praljka, bivšeg generala HVO-a kojeg je sud u Hagu 2017. osudio zbog ratnog zločina, ali i njemu bliskih ljudi. Snimak traje 28 minuta i zabilježeno je 59 projektila ispaljenih s položaja HVO-a i HV-a, navodi Mostar Memorial & Museum

Stari most, simbol grada na Neretvi, srušen je u 10.16 časova, 9. decembra 1993. godine, nakon višednevnog granatiranja teškim artiljerijskim projektilima s položaja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koji su se nalazili na okolnim brdima iznad Mostara.

Na 30. godišnjicu rušenja simbola Mostara objavljen je novi, do sada neviđeni snimak rušenja Starog mosta.

“Donosimo ekskluzivne snimke koje smo otkupili od bojovnika HV-a”, poručili su iz Mostar Memorial & Museum na svojim društvenim mrežama.

Kako navode na snimku, video-zapis je bio u posjedu pokojnog Slobodana Praljka, bivšeg generala HVO-a kojeg je sud u Hagu 2017. osudio zbog ratnog zločina, ali i njemu bliskih ljudi. Snimak traje 28 minuta i zabilježeno je 59 projektila ispaljenih s položaja HVO-a i HV-a, navodi Mostar Memorial & Museum.

Granatiranje Starog mosta počelo je 20 dana ranije, a intenzivirano je 8. snovembra 1993. godine, piše “Jutarnji list”. Obnova Starog mosta, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!