“Save the Children” za Glas Amerike: Jedno dijete gine u Gazi na svakih 10 minuta

Džejson Li, direktor organizacije Save the Children (Spasimo djecu) za palestinske teritorije, pozvao je na hitan prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa. Kaže da djeca u Gazi plaćaju skupu cijenu u sukobu, i da sve stranke moraju da se pozovu na odgovornost i da se smatraju obaveznim da štite svu djecu, u svakom trenutku

Li je razgovarao sa novinarkom Glasa Amerike Keidom Kostreći preko Zuma.

Glas Amerike: Gospodine Li, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je opisao Gazu kao “groblje djece”, dok se broj dece koja su izgubila život u sukobu povećava iz dana u dan. Zapravo, od pet civilnih žrtava svakog dana, dvije su djeca. Kako vaša organizacija procjenjuje situaciju na terenu?

Džejson Li: Situacija u Gazi je teška i sve gora. Sada smo u situaciji kada jedno dijete gine na svakih 10 minuta a na svakih pet minuta jedno dijete je ranjeno. I to su povrede koje im menjaju život. Pored smrti i opasnih povreda koje djeca trpe, 1,5 miliona ljudi, odnosno 60 odsto stanovnika Gaze je raseljeno, pobjegli su iz kuća. Traže utočište u školama i bolnicama, u bilo kojoj zgradi gdje mogu da budu zaštićeni. Ali te zgrade nemaju dovoljno vode, i dovoljno hrane. Djeca i porodice koje su povređene nemaju pristup zdravstvenoj nezi. Mnoge porodice su se svele na jedan obrok dnevno.

U Gazi nema svježe vode. Kada pogledate škole u kojima sada žive civili, mnoge su sada četiri puta iznad svog kapaciteta. U jednom centru u Kan Junisu, na jugu Gaze, 22.500 ljudi živi u školi, koja je sagrađena za maksimalno 2.000 ljudi.

Postoji 16 kupatila za više od 22.000 ljudi, što znači da ne može da se održava elementarna lična higijena, tako da se šire prenosive bolesti i dijareja.

I naravno, nema dovoljno vode. Potrošnja vode za stanovnike Gaze je smanjena za 92 odsto u odnosu na nivo pre 7. oktobra. Ovo je humanitarna katastrofa i djeca plaćaju cenu.

KOMPLETAN INTERVJU MOŽETE PROČITATI NA SLEDEĆEM LINKU

https://www.glasamerike.net/a/deca-gaza-izrael-palestinci-sukob-hamas/7347252.html

Idi na VRH
error: Content is protected !!