Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio rezoluciju kojim se masakr u Srebrenici označava kao genocid

Rezolucija broj H. Res. 310 potcrtava da su akcije agresije i etničkog čišćenja koje su u BiH radile snage bosanskih Srba djelo genocida, te se osuđuju izjave kojima se negira genocid

Samo nekoliko sati nakon što je Rusija pravom veta blokirala rezoluciju u UN-u kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, Predstavnički dom Kongresa SAD-a je usvojio rezoluciju kojim se masakr u Srebrenici označava kao genocid.

Rezolucija broj H. Res. 310 potcrtava da su akcije agresije i etničkog čišćenja koje su u BiH radile snage bosanskih Srba djelo genocida, te se osuđuju izjave kojima se negira genocid.

– Međunarodna zajednica mora privesti pravdi sve one koji su izvršili ove gnusne zločine. Ova brutalna ubistva se nisu desila tokom vojnih okršaja. Ona su izvršena nad ljudima koji su bili nenaoružani i bespomoćni, a holandske trupe ih nisu zaštitile iako su ih uvjeravali da im se neće desiti ništa loše – izjavio je kongresmen Smith.

Kako prenosi portal slobodna-bosna.ba, u rezoluciji se poziva američka vlada da na osnovu iskustava iz prošlosti radi na sprječavanju genocida, ali se i navodi da teritorijalni integritet BiH i jugoistočne Evrope ne smije biti doveden u pitanje.

Kongresmen Smith koji je inače iz Republikanske stranke je poznati borac za širenje istine o genocidu u Srebrenici. U 2005. godini on je predložio rezoluciju H. Res. 199 kojom se jasno i nedvosmisleno definirao zločin u Srebrenici kao genocid, a rezolucija je i tada usvojena bez ijednog glasa protiv. U julu 2007. godine Smith je posjetio Srebrenicu.

Inače nedavno usvojenu rezoluciju H. Res. 310 je pored njega podržalo i 28 kongresmena, po 14 iz reda Demokrata i Republikanaca koji su zajedno sa Smithom radili na lobiranju za konačno usvajanje ovog važnog dokumenta.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!