Apokaliptične scene iz New Yorka: “Ovako zagađen vazduh nismo udisali još od 1960-tih godina” (VIDEO)

New York je u srijedu imao najlošiji kvalitet vazduha od svih velikih gradova na svijetu, prema podacima IQAira. Stanovnici New Yorka se savjetujuda da ostanu kući ako je to moguće. Indeks kvaliteta vazduha je u srijedu veče iznosio 484 na ljestvici od 500: sve iznad 300 se smatra opasnim

Narandžasta izmaglica prekrila je horizont New Yorka i sakrila čuvene znamenitosti poput Kipa slobode. Milioni ljudi u Sjevernoj Americi savjetuju se da nose N95 maske za lice zbog lošeg kvaliteta vazduha. U javnim školama su otkazane sve aktivnosti na otvorenom i brojna atletska takmičenja širom New Yorka, iako je juče bio Svjetski dan trčanja.

Naime, zbog velikih šumskih požara koji bijesne Kanadom gusti dim proširio se širom SAD-a, uključujući države New York, Massachusetts, Connecticut, Ohio, ali i Južnu Karolinu. New York je u srijedu imao najlošiji kvalitet vazduha od svih velikih gradova na svijetu, prema podacima IQAira. Stanovnici New Yorka se savjetujuda da ostanu kući ako je to moguće.

Kako je najavila guvernerka države New York Kathy Hochul, u četvrtak će započeti distribucija milion besplatnih maski u New Yorku.

“Ovo je privremena situacija, ovo nije covid”, rekla je na pres konferenciji.

Dodala je da autobusi u New Yorku imaju visokokvalitetne sisteme za filtriranje vazduha, zbog čega je javni prevoz siguran oblik putovanja u aktuelnim uslovima.

Američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) klasifikovala je kvalitet vazduha u većem dijelu sjeveroistoka kao “nezdrav”, osobito za osobe s respiratornim problemima.

Veći dio gustog dima stiže iz Quebeca, gdje u ovom trenutku gori oko 150 požara, a već sada se zna da je ovo rekordna sezona što se tiče požara u Kanadi.

Nacionalna meteorološka služba SAD-a upozorila je da će se dim zadržati u New Yorku, Bostonu, Philadelphiji i Washingtonu i cijeli četvrtak, a kvalitet vazduha biće “nezdrav”.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je da je ovo situacija bez presedana.

“Juče su Njujorčani vidjeli i mirisali nešto što nikada prije nije uticalo na nas u tolikoj mjeri. Bilo je alarmantno i zabrinjavajuće”, rekao je Adams.

Zvaničnici tvrde da Njujorčani nisu udisali ovako zagađen vazduh još od 1960-tih godina. Indeks kvaliteta vazduha je u srijedu veče iznosio 484 na ljestvici od 500: sve iznad 300 se smatra opasnim.

Guvernerica Hochul ističe da je riječ o “zdravstvenoj i ekološkoj krizi”.

Američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) rekla je da će se zadimljeno nebo, smanjena vidljivost i miris zapaljenog drva, zadržati nekoliko dana u sjevernim državama.

“Nije neuobičajeno da imamo dim od vatre u našem području. To je vrlo tipično za sjeverozapadnu Kanadu”, rekao je za AP Darren Austin, meteorolog i viši stručnjak za kvalitet vazduha u odjelu za upravljanje okolinom Rhode Islanda.

Ali ima jedna razlika.

“Dim se obično zadržavao visoko u atmosferi i nije uticao na zdravlje ljudi”, rekao je Austin.

Loš kvalitet vazduha zbog požara bila je i tema telefonskog razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Američki mediji prenose izjave stanovnika koji su izašli na ulice New Yorka, a neki od njih nisu bili svjesni šta se događa.

“Ovdje je pomalo zastrašujuće, kao da će se dogoditi apokalipsa. Teško se diše. Osjećam se kao da sam na logorovanju na kojemu ne želim da budem”, izjavila je Michelle Karwejna.

“Baš je zastrašujuće. Hodam ulicom i osjećam su kao da ću dobiti napad astme. Toliko je loš kvalitet vazduha”, rekla je stanovnica Brooklyna Jordan McKenzie.

Francisco River se nije dao zastrašiti uslovima na otvorenom pa je, uprkos upozorenjima, otišao ga vozi rolere.

“Smrdi kao da se zapalila guma”, rekao je.

Britanska glumica Jodie Comer, inače zvijezda serije “Killing Eve”, nije mogla da izdrži na pozornici Broadwaya do kraja predstave “Prima Facie” zbog problema s disanjem. Posjetiteljka je ispričala za Deadline da se tri minuta nakon početka Comer nakašljala i pozvala menadžera rekavši: “Ne mogu da udišem ovaj vazduh”.

Predstava je iznenada prekinuta, a nastavljena je tek nakon što je uskočila njezina zamjena Dani Arlington. Kasnije je Hollywood Reporter izvijestio da je Jodie imala poteškoća s disanjem zbog dima koji je obavio New York.

Izvedba predstave Hamilton i nekoliki sportskih utakmica su odgođeni u srijedu jer je stanovnicima rečeno da ostanu kod kuće ako baš ne moraju izlaziti.

Foto: Njujork (Printscreen)

Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!