Dodik: “Svi srpski zvaničnici u BiH prekidaju kontakte sa NATO-om, ne želimo nikakvu saradnju”

Na konferenciji za medije u Banjaluci, koju je održao zajedno sa svojom bliskom saradnicom, predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati da spriječi pridruživanje BiH članstvu u NATO-u. Kao dokaz te odlučnosti poslužiće nalog zvaničnicima koje kontroliše da više ni na kom nivou ne kontaktiraju s predstavnicima Alijanse

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u utorak da će svim zvaničnicima iz reda bosanskih Srba zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu saradnju.

Na konferenciji za medije u Banjaluci, koju je održao zajedno sa svojom bliskom saradnicom, predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati da spriječi pridruživanje BiH članstvu u NATO-u.

Kao dokaz te odlučnosti, prenosi “Jutarnji list”, poslužiće nalog zvaničnicima koje kontroliše da više ni na kom nivou ne kontaktiraju s predstavnicima Alijanse.

“To se odnosi na članove Vijeća ministara BiH, ministre u vladi RS i na srpske članove povjerenstva BiH za saradanju s NATO-om”, kazao je Dodik.

Cvijanović će vetom u državnom predsjedništvu spriječiti održavanje bilo kakvih vojnih vježbi na teritoriji BiH, najavio je Dodik dio te nove politike zaoštravanja odnosa s NATO-om.

“Ta odluka će biti na snazi sve dok traje rat u Ukrajini, a RS će uz to spriječiti svaki pokušaj uvođenja sankcija Rusiji, na čemu insistira Evropska unija”, kazao je Dodik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je i da bi rado ugostio ruskog ministra spoljih poslova Sergeja Lavrova u Banjaluci, i to što prije.

“Vjerujem da će (Lavrov) doći i ovdje”, kazao je Dodik.

Konferenciju za medije iskoristio je da bi prognozirao raspad Evropske unije i za još jedan verbalni napad na ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja, za kojega je kazao da vodi “smrdljivu politiku”.

Dodik smatra “nepotrebnim” dolazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu koji je u tom gradu 25. marta uručio odličje 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) zbog zasluga u borbi za obranu Bosanske posavine 1992. godine.

Ta posjeta je uzrokovala niz osuda iz političkih struktura u RS-u, posebno iz opozicionih stranaka koje su zbog toga optuživali i Dodika. On se o tome nije oglašavao dok ga u utorak nisu pitali novinari.

“Bilo je nepotrebno da gospodin predsjednik Hrvatske dođe u Derventu i uradi to što je uradio”, kazao je Dodik, koji 103. brigadu HVO smatra odgovornom za “brojne zločine”.

Milanoviću je ipak priznao da ima pravo da odlikuje bilo koga, baš kao što to i sam čini, pa je podsjetio da je ranije ove godine u jeku rata u Ukrajini odlučio da odlikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Foto: Milorad Dodik (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!