Duraković: Nadam se da Aleksandar Vučić nije mislio da će se donacijom pretplatiti za ulazak u Memorijalni centar

Meni lično uvredljivo djeluju izjave srbijanskih zvaničnika očigledno uvjerenih da smo spremni da istinu o genocidu prodamo za pet miliona eura. Da budem sasvim jasan: ni pet ni 50 ni 500 miliona eura ne bi promijenilo naš stav. Neke stvari jednostavno nisu na prodaju”, kazao je načelnik Srebrenice

“Državni vrh Republike Srbije i te kako je poželjan na komemoraciji u Potočarima, ali prije toga morao bi javno da prizna da je u julu 1995. godine Vojska Republike Srpske u Srebrenici počinila genocid”, kazao je u intervjuu za Nezavisne novine načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

On je dodao da bez toga dolazak bilo koga u Potočare jednostavno nema smisla i da ne može da razumije nečiju želju da prisustvuje obilježavanju nečeg što se, prema njemu, nije dogodilo, niti može da razumije pobunu srbijanskih političara koji smatraju ovu odluku nepravednom.

“Ako im je zaista želja da odaju počast našim žrtvama, ako zaista žele da iskažu svoje poštovanje prema majkama, neka priznaju ono oko čega se slaže čitav civilizovani svijet”, poručio je Duraković, prenosi portal slobodna-bosna.ba.

“Nadam se da Aleksandar Vučić nije mislio da će se donacijom pretplatiti za ulazak u Memorijalni centar. Donaciju od Srbije je dobila Srebrenica i svi njeni građani, dakle i Srbi i Bošnjaci. Dom zdravlja i obdanište, koji su dobili dio donacije, nisu ustanove samo jednog naroda. Ako malo bolje pogledate infrastrukturne investicije, vidjećete da je većina njih realizovana u selima sa srpskim stanovništvom. Meni lično uvredljivo djeluju izjave srbijanskih zvaničnika očigledno uvjerenih da smo spremni da istinu o genocidu prodamo za pet miliona eura. Da budem sasvim jasan: ni pet ni 50 ni 500 miliona eura ne bi promijenilo naš stav. Neke stvari jednostavno nisu na prodaju”, kazao je načelnik Srebrenice.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!