Protestna nota MVPEI: Pokušavaju da naruše dobre odnose između Crne Gore i Kosova

“Očekujemo od Kosova da preduzme mjere identifikacije počinilaca i sprečavanja sličnih aktivnosti u budućnosti, jer se time teži osporavanju već usaglašenog i u Beču 2015. godine potpisanog Sporazuma o međudržavnoj granici. Crna Gora je, kao što je poznato, taj Sporazum ratifikovala u parlamentu, u skladu sa obavezama koje su preuzele obje strane”, navodi se u saopštenju MVPEI

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) uputilo je protestnu notu Kosovu zbog postavljanja table sa grbom Kosova i albanske zastave na teritoriji Crne Gore.

“Tim činom se pokušavaju narušiti vrlo dobri odnosi koji postoje između Crne Gore i Kosova. Očekujemo od Kosova da preduzme mjere identifikacije počinilaca i sprečavanja sličnih aktivnosti u budućnosti, jer se time teži osporavanju već usaglašenog i u Beču 2015. godine potpisanog Sporazuma o međudržavnoj granici. Crna Gora je, kao što je poznato, taj Sporazum ratifikovala u parlamentu, u skladu sa obavezama koje su preuzele obje strane”, navodi se u saopštenju MVPEI, prenosi portal vijesti.me.

Poslanici Samoopredjeljenja postavili su prije dva dana zastavu i tablu “Republika Kosovo” unutar teritorije Crne Gore, u oblasti koja je, po njihovom mišljenju, oduzeta Kosovu u procesu razgraničenja. 

Njih je predvodila Donika Kadaj-Bujup, poslanica koja je krajem 2015. uhapšena zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

“Ova tačka je prava granica između Kosova i Crne Gore, gdje smo mi, članovi kosovskog parlamenta, postavili tablu koja se nalazi osam kilometara od lokacije kosovske policije, a dva kilometra od crnogorske policije”, saopštili su nakon toga iz Samoopredjeljenja i dodali da će ta partija svim sredstvima nastaviti da se protivi navodnom poklanjanju teritorije Kosova.

Poslanici više opozicionih partija tvrde da je Crna Gora oštetila Kosovo za 8.000 kvadrata. Međutim, nezavisna međunarodna ekspertska komisija, koju je zatražila doskorašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, nije pronašla nepravilnosti u procesu razgraničenja

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!