Ambasada SAD-a: Nećemo mirno gledati Dodikovo potpirivanje novog sukoba u Bosni i Hercegovini

“Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini. Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju

Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije, saopštila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini povodom posljednjih izjava predsjednika bh entiteta Republika Srpska.

“Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini. Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Dodaje se da su “retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade.”

Pored toga, iz američke ambasade su podsjetili Dodika na Zakon o odbrani iz 2005. koji “obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu”.

“To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlašćenja da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon.”

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjaviila je danas da bi predstavnici Republike Srpske mogli zamrznuti svoje učešće u organima BiH ako se “nastavi blokada realizacije projekata koji su delegirani na nivou BiH”, a Dodik se ponovo založio da stranci ne učestvuju u donošenju odluka, prenosi Tanjug.

Cvijanović je na zajedničkoj konferenciji sa Dodikom u Banjaluci rekla da Ministarstvo vanjskih poslova BiH “i dalje zaobilazi Republiku Srpske i njen kabinet”.

Pokušala je, kazala je, da uspostavi dogovor, ali bez uspjeha. Dodik je rekao da se ponovo pokušava uspostaviti stereotip da je “Republika Srpska kriva za sve” i dodao da se i dalje zalaže da stranci ne učestvuju u donošenju odluka.

Kazao je da Zapad traži da Republika Srpska bez pogovora prati odluke EU-a kao “podanici” i da se traži da se uvedu sankcije, dodavši da se ruši unipolarni svijet koji su do sada predvodile SAD.

Rekao je da postoji “opoziciona struktura u Republici Srpskoj koja pokušava da pobjegne od raskola i da plasira lažne vijesti”, te da se opozicija nikad nije izjasnila o “nezavisnosti Republike Srpske” i da su najveći protivnici da do toga dođe.

Dodik je rekao da američki ambasador “samo traži da nanese štetu Srbima” i da ga na to “podstiču Bošnjaci koji rade u toj ambasadi”.

Dodao je da bi trebalo podržati inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske, o tome da EU postane autonomna u odnosu na Ameriku i Kinu, te da bi trebala da prestane da bude podanik SAD-u.

Ponovio je da BiH neće ići u NATO i da “Sarajevo može samo da sarađuje sa tom vojnom organizacijom”.

Rekao je i da će “pokušati da ubijedi Cvijanović da se više ne usvajaju dokumenti o saradnji s NATO-om i da se obustavi učešće u vojnim vježbama sa svima dok traje rat u Ukrajini”, prenosi Al Jazeera.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!