Bajramspahić o pritisku na dijasporu da ne glasa: Ovakav odnos se ispoljava samo prema crnogorskim Albancima i Bošnjacima

“Činjenica je da tim istim osobama ne smeta što su im favoriti za predsjedničke kandidate živjeli i radili van Crne Gore i do deset godina i iz inostranstva došli i da biraju i da budu birani i da se ‘pitaju kako ćemo da živimo’. Naprotiv, u njihovom slučaju to je plus”, ocjenjuje Bajramspahić

Komentarišući negativan kontekst u koji se stavlja dolazak dijaspore, i to one iz manje brojnih naroda, na izbore, Dina Bajramspahić kaže da takvi komentari dolaze i sa neočekivanih adresa, da se pokušavaju provući kao “normalni”, iako se radi o nacionalizmu, kroz koji provijava i islamofobija.

“U kojoj su ‘oni’ manje vrijedni od ‘nas’, a ‘mi’ smo nešto specijalno”, kazala je Bajramspahić za Radio Slobodna Evropa.

Ona tvrdi da je u pitanju nacionalizam jer se takav odnos ispoljava samo prema crnogorskim Albancima i Bošnjacima iz dijaspore.

“Činjenica je da tim istim osobama ne smeta što su im favoriti za predsjedničke kandidate živjeli i radili van Crne Gore i do deset godina i iz inostranstva došli i da biraju i da budu birani i da se ‘pitaju kako ćemo da živimo’. Naprotiv, u njihovom slučaju to je plus”, ocjenjuje.

Lideri Pokreta Evropa sad, predsjednik Milojko Spajić i kandidat za šefa države Jakov Milatović godinama su živjeli i radili u inostranstvu. U Crnu Goru su se vratili neposredno prije imenovanja na ministarske funkcije u Vladi Zdravka Krivokapića.

Bajramspahić zaključuje da svaka osoba koja je u biračkom spisku ima pravo da glasa i da je tu zakon jasan.

“Ne mogu građani jedni drugima sa moralne visine odobravati pravo glasa jer ga niko na osnovu moralnih referenci nije ni zaradio”, ističe.

Ona podsjeća na praksu kada su lokalni šefovi biračkih odbora u Šavniku određivali ko može a ko ne da glasa, bez obzira što su te osobe bile upisane u birački spisak.

“Ovo je nastavak silovitog ponašanja koje je započelo u Šavniku u kojem pojedini lokalni nasilnici misle da mogu da određuju ko može da glasa. Institucije su to dozvolile i takvo ponašanje dobilo je novi, još gori, oblik”, riječi su Dine Bajramspahi.

Lokalni izbori u Šavniku prekidani su devet puta u tri mjeseca i nikad nisu okončani.

Radio Slobodna Evropa: Pritisak na crnogorsku dijasporu pred drugi krug predsjedničkih izbora

Idi na VRH
error: Content is protected !!