Misterija najsramotnijeg Putinovog poraza: “Ne, to nije bio konvoj, to je bio – krkljanac!” (VIDEO)

Ekipa BBC-ja razgovarala je sa detinama svjedoka, uključujući vojno osoblje, nacionalne i strane obavještajne službe, civile, veterane i teritorijalnu obranu, koji u nekom trenutku došli u kontakt s konvojem. Takođe su dobili pristup ruskim kartama i dokumentima koji su razotkrili kakav je plan zapravo bio i zašto je tako spektakularno propao

Tri dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, satelit je iz svemira snimio kolonu oklopnih vozila dugu nešto više od 15 kilometara na sjeveru zemlje. Istog jutra u Buči, mjestu nedaleko Kijeva, 67-godišnji Volodimir Sčerbinin stajao je ispred svog lokalnog supermarketa kada je više od stotinu ruskih vojnih vozila ušlo u grad. I Volodimir i satelit bili su svjedoci ključnog dijela plana ruskog predsjednika Vladimira Putina za brzu i nadmoćnu pobjedu u Ukrajini. No, bili su i svjedoci neuspjeha tog plana, navodi BBC u rekonstrukciji ovih ključnih događanja od prije godinu dana, na početku rata u Ukrajini.

Zapadni mediji su rusku kolonu nazvali konvojem. No, u stvarnosti je to bio prometni zastoj i velika taktička greška, navodi BBC. Nekih 48 sati nakon prve satelitske fotografije, 28. februara prošle godine, kolona vozila narasla je na zapanjujućih 56 i više kilometara. Vojna vozila su sedmicama zaglavila u zastoju, a onda su se ruski osvajači napokon povukli i naizgled nestali preko noći.

Već gotovo godinu dana postavlja se pitanje šta se tačno dogodilo i zašto tako golema vojna sila nije uspjela stići do Kijeva.

Ekipa BBC-ja razgovarala je sa detinama svjedoka, uključujući vojno osoblje, nacionalne i strane obavještajne službe, civile, veterane i teritorijalnu obranu, koji u nekom trenutku došli u kontakt s konvojem. Takođe su dobili pristup ruskim kartama i dokumentima koji su razotkrili kakav je plan zapravo bio i zašto je tako spektakularno propao, piše “Jutarnji list”.

Kompletan tekst možete pročitati na linku https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/misterij-najsramotnijeg-putinovog-poraza-ne-to-nije-bio-konvoj-to-je-bio-krkljanac-15309049

Idi na VRH
error: Content is protected !!