Google predstavio aplikaciju za razgovor baziranu na vještačkoj inteligenciji

Vještačka inteligencija uskoro će biti integrisana i u pretraživaču i u pisanom obliku odgovarati na upite o pretraživanju, uz povezivanje relevantnih internet stranica, slika i video-zapisa, saopštio je Google

Google je javnosti predstavio aplikaciju za razgovor baziranu na vještačkoj inteligenciji, a tehnologiju planira da koristi i u pretraživaču, najavljujući konkurenciju Microsoftovim naznačenim planovima za Bing, javlja dpa.

Bard će javnosti biti dostupan kroz nekoliko sedmica, istakla je kompanija.

Vještačka inteligencija uskoro će biti integrisana i u pretraživaču i u pisanom obliku odgovarati na upite o pretraživanju, uz povezivanje relevantnih internet stranica, slika i video-zapisa, saopštio je Google.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai rekao je da će alat Googleu omogućiti da u odgovorima na pitanja izađe iz okvira osnovnih činjeničnih informacija, prenosi Al Jazeera.

„Bot će biti odvažan i odgovoran“, naglasio je Pichai, ne precizirajući kako kompanija namjerava da spriječi njegovu potencijalnu proizvodnju štetnog ili uvredljivog sadržaja.

Googleov Bard je odgovor na uspjeh ChatGPT-a koji je razvio OpenAI, uz milijarde dolara Microsoftove podrške. Naveliko se spekuliše da bi ChatGPT uskoro mogao biti integrisan s Microsoftovim pretraživačem Bing.

Neki korisnici Binga objavili su da su prošle sedmice na oretraživaču uočili novi dodatak nalik na chatbot.

Samo nekoliko minuta nakon što je Google predstavio Bard, Microsoft je najavio konferenciju za novinare, napominje agencija dpa.

Foto: Printscreen 

Idi na VRH
error: Content is protected !!