Incident u Švedskoj: Turska istražuje vješanje Erdoganove lutke na mostu u Stokholmu (VIDEO)

Istraga je uslijedila nakon pritužbe Erdoganovog advokata, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija. Švedski ambasador u Ankari pozvan je na razgovor u tursko Ministarstvo vanjskih poslova nakon objave videa

Tužitelji u turskoj prijestonici Ankari pokrenuli su u petak, 13. januara, istragu o video-snimku koji prikazuje lutku s likom predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana kako visi obješena za noge na mostu u švedskom glavnom gradu Stokholmu.

Istraga je uslijedila nakon pritužbe Erdoganovog advokata, izvijestila je državna novinska agencija Anadolija. Švedski ambasador u Ankari pozvan je na razgovor u tursko Ministarstvo vanjskih poslova nakon objave videa.

Prema slikama na društvenim mrežama, kurdske organizacije održale su u srijedu, 11. januara, protest u blizini gradske skupštine u Stokholmu. Švedski ministar vanjskih poslova Tobijas Bilstrom osudio je incident na Twitteru.

Turska blokira nastojanja Švedske i Finske da se pridruže NATO-u, navodeći njihovu navodnu podršku organizacijama koje Ankara označava kao terorističke, uključujući zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK) koja se bori za autonomiju u Turskoj od 1980-ih.

EU i SAD takođe smatraju PKK terorističkom organizacijom, prenosi portal RTCG. Erdogan je javno kritikovao švedske vlasti jer su dopustili navodnim pristalicama PKK-a da slobodno paradiraju u Stokholmu. Zatražio je da se određeni osumnjičenici deportuju u Tursku.

Foto: Twitter

Idi na VRH
error: Content is protected !!