Ko je Sajfulo Habibulaevic Saipov, napadač iz Njujorka?

Saipov je 29-godišnji Uzbekistanac koji je 2010. potpuno legalno stigao u SAD i ima zelenu kartu. Živio je u Tampi, u državi Florida, ali mediji navode da je prebivalište mogao imati i u Nju Džersiju. Upravo je tamo i iznajmio kamionet kojim je pokosio ljude

Sajfulo Habibulaevic Saipov (Foto: NYPD)

Sajfulo Habibulaevic Saipov je osumnjičen da je juče ubio osmoro ljudi u Njujorku, između ostalog i pet Argentinaca iz grada Rozario koji su slavili 30 godina mature u tom američkom gradu.

Saipov je 29-godišnji Uzbekistanac koji je 2010. potpuno legalno stigao u SAD i ima zelenu kartu.

Živio je u Tampi, u državi Florida, ali mediji navode da je prebivalište mogao imati i u Nju Džersiju. Upravo je tamo i iznajmio kamionet kojim je pokosio ljude, pišu “Vijesti”.

Radio je kao vozač u firmi Uber i prošao je sve provjere, navela je ta taksi app firma, koja pomaže u FBI istrazi.

Njegov prijatelj Kobiljon Matkarov, koji se upoznao sa Saipovim na Floridi prije pet godina, je za NBC kazao da on sigurno nije terorista, već srećno oženjen i otac koji voli SAD.

Dilnoza Abdusamatova je ispričala da je Saipov prve dvije nedjelje po dolasku u SAD živio sa njenom familijom u Sinsinatiju, jer su njihovi očevi bili prijatelji, prenosi Vašington Post.

Njena familija je izgubila kontakt sa njim nakon što se preselio na Floridu sa ciljem da pokrene kompaniju za kamionski prevoz.

Saipov je kamionet iznajmio oko dva sata popodne po lokalnom vremenu. Sat vremena kasnije je skrenuo na biciklističku traku gdje je pokosio veliki broj ljudi.

Vozio je čitavih 14 blokova prije nego što je udario u školski autobus i iskočio iz vozila sa vazdušnom puškom i puškom za pejntbol.

Policija ga je upucala u stomak, ali se očekuje da će preživjeti nakon operacije.

Napad se tretira kao teroristički, ali se vjeruje da je Saipov “vuk samotnjak”, odnosno da nije dio šire mreže.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!