Preminuo Pele: Odlazak svjetske legende

Pele, punim imenom Edson Arantes do Nascimento, počeo je karijeru u Santosu sa 15 godina, a već sa 16 bio je član brazilske reprezentacije, za koju je igrao na Svjetskom prvenstvu 1958. godine. Jedini je fudbaler u istoriji koji je tri puta osvojio naslov svjetskog prvaka, 1958, 1962. i 1970. godine. U karijeri je postigao rekordan 1.281 gol i još uvijek je vodeći strijelac brazilske reprezentacije sa 77 golova iz 92 utakmice

Brazilska fudbalska legenda Pele preminuo je u 82. godini, objavila je njegova kćerka na Instagramu, prenijela je agencija Reuters.

Njegova kćerka Kely Nascimento objavila je na Instagramu fotografiju na kojoj članovi porodice drže ruku brazilske legende u bolničkom krevetu.

„Za sve što jesmo, zahvalni smo tebi“, napisala je.

„Volimo te beskrajno, Počivaj u miru.”

Nekadašnji fudbaler Santosa, koji se naširoko smatra jednim od najboljih igrača svih vremena, od 29. novembra je bio u bolnici Albert Einstein u Sao Paulu.

U ljekarskom izvještaju od prije Božića navedeno je da je brazilska legenda, koja se od septembra 2021. borila i sa rakom debelog crijeva, ima nove probleme sa srcem i infekciju bubrega, prenosi Al Jazeera.

Pele, punim imenom Edson Arantes do Nascimento, počeo je karijeru u Santosu sa 15 godina, a već sa 16 bio je član brazilske reprezentacije, za koju je igrao na Svjetskom prvenstvu 1958. godine.

Jedini je fudbaler u istoriji koji je tri puta osvojio naslov svjetskog prvaka, 1958, 1962. i 1970. godine.

U karijeri je postigao rekordan 1.281 gol i još uvijek je vodeći strijelac brazilske reprezentacije sa 77 golova iz 92 utakmice.

Sa nevjerovatnom tehnikom i prepoznatljivim osmijehom, Pele je fudbal načinio jednim od najpopularnijih sportova. Tokom sedam decenija svjetske slave šarmirao je pape, predsjednike i holivudske zvijezde.

OSVOJIO JE SVE ŠTO JE MOGAO

Rođen je 23. oktobra 1940. u malom gradu Tres Coracoes u Minas Geraisu. Fudbal je učio od svog oca, poluprofesionalnog fudblera čiju je obećavajuću karijeru prekinula povreda koljena.

Sa Santosom je osvojio sve što se moglo osvojiti u Brazilu, kao i dva naslova osvajača Kupa Libertadores, južnoameričke verzije Lige prvaka, te dva Interkontinentalna kupa.

Iako mlad, na SP-u 1958. je blistao. U polufinalu je postigao tri gola protiv Francuske, a u finalu protiv Švedske upisao je još dva, te nosio Brazil do njegove prve titule svjetskog prvaka.

Zbog povrede je na SP-u 1962, koji je Brazil takođe osvojio, odigrao samo dva susreta, a 1970. je u Meksiku dodao i treći naslov.

„Rekao sam sebi prije utakmice – ‘on je od krvi i mesa kao i svi ostali’“, rekao je italijanski fudbaler Tarcisio Burgnick, koji je čuvao Pelea u finalu 1970.

„Ali bio sam u krivu“, dodao je.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!