Lekić mandatar za sastav nove vlade: Nije isključeno da i ja odustanem ako bude trgovina koje su se dešavale

“Kao država smo u iskušenju kredibiliteta, ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da smo sposobni i da ćemo da doprinesemo deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja mandata do sastavljanja vlade postoji period i on neće ići lako. Nije slučajno da smo dvije godine pravili određene eksperimente – vlada eksperata, evropska vlada. Ova neće imati neki bučan naslov, ona će imati naziv crnogorska vlada jer je izabrana na izborima u Crnoj Gori i nju je izabrao parlament Crne Gore”, rekao je Leki

Skupština je konstatovala da je Miodrag Lekić mandatar za sastav nove 44. vlade.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je na sjednici da se, pošto predsjednik države nije predložio mandatara, time ispunjavaju uslovi iz člana 7 izmjena Zakona o predsjedniku i konstatovala da je Miodrag Lekić mandatar za sastav nove Vlade sa potpisom 41 poslanika.

Lekić se zahvalio na potvrđenom povjerenju, koje je, kako je naveo, iskazano kroz više akata većine.

„Ovo nije moja personalna bitka i put, već zajednički. Uspjećemo ako i dalje bude sve zajedničko“, kazao je Lekić, prenose “Vijesti”.

On je rekao da je jasno da je “ovdje sve regularno” i da je predsjednik imao mogućnost da predloži mandatara i to bi Crnu Goru kao državu učinilo ozbiljnijom.

“Skupština ima pravo da sastavlja vlade. Ovaj zakon je još više pomogao da se to realizuje i ostajemo pri tome da je Đukanović prekršio Ustav i da je ovo bila odbrana Ustava”, rekao je Lekić i podsjetio na stav profesora Milana Popovića, dodajući da uvažava i druga mišljenja.

Ocijenio je da zemlja izgleda kao da je pod opsadom, nema vlade, nema Ustavnog suda, ne može se ostvariti prenos vlasti u Podgorici.

“Kao država smo u iskušenju kredibiliteta, ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da smo sposobni i da ćemo da doprinesemo deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja mandata do sastavljanja vlade postoji period i on neće ići lako. Nije slučajno da smo dvije godine pravili određene eksperimente – vlada eksperata, evropska vlada. Ova neće imati neki bučan naslov, ona će imati naziv crnogorska vlada jer je izabrana na izborima u Crnoj Gori i nju je izabrao parlament Crne Gore”, rekao je Lekić.

Pozvao je kolege da budu na visini zadatka i nađu mjeru između legitimno stranačkih interesa i opšteg cilja.

“Ako ne bude toga, a pravićemo evidenciju vrlo preciznu svih odnosa prema tom procesu, nije isključeno da i ja odustanem ako bude projekcija, trgovina koje su se dešavale, koje su bile prevršile svaku mjeru. Ipak vjerujem da mi nijesmo trgovačko društvo, nas 41”.

Rekao je da neće imati baš zabavne novogodišnje praznike, ali “ne žali”.

“Budem li predsjednik vlade, neću se štedjeti da ovo snage što imam, da ću dati sve od sebe da uradimo ono što smo trebali prije dvije godine…Moramo ne samo da zaustavimo blokadu zemlje, već i da se otvori neohodan politički proces, znači dijalog po raznim pitanjima, datumu izbora, sve to što je stvar zajedničkog psektra političkog djelovanja”, kazao je Lekić.

Foto: Miodrag Lekić (Printscreen)

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!