U SAD stiže arktička oluja, temperature će negdje biti i -55°C: “Ozebline su moguće u roku pet minuta”

Najveće vazdušne luke su otkazale hiljade letova zbog jačanja oluje. U očekivanju otkazivanja letova, velike vazduhoplovne kompanije poput Uniteda, Delte i American Airlinesa ponudile su putnicima ukidanje vazduhoplovnih naknada ako se odluče da promijene datum letenja. Saobraćajnice duž granice između Colorada i Wyominga su bile zatvorene u srijedu zbog gotovo nikakve vidljivosti

Niske temperature koje uzrokuju širom SAD-a i Kanade mogu dovesti do ozeblina na goloj koži u samo pet do deset minuta, upozoravaju stručnjaci.

Zbog snažne arktičke oluje više od 135 miliona ljudi dobilo je upozorenje uoči jednog od najprometnijih vikenda u godini.

Upozorenje se odnosi na stanovnike američkih država od jedne obale do druge, ali i na područje u blizini američko-meksičke granice, sunčane Floride i toplog Teksasa.

Weather Channel nevrijeme je nazvao Zimska oluja Elliot, a prema prognozama američkih medija očekuje se najhladniji Božić od kasnih osamdesetih.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopštila je da su do kraja ove sedmice u nekim djelovima zemlje moguće temperature od -45 °C do -55 °C. Predviđaju da bi idućih dana više od 100 dnevnih rekorda moglo biti srušeno ili izjednačeno. Najavljeni vjetar može uzrokovati ozebline za manje od pet minuta ako se mjere opreza ne preduzmu pravovremeno, a moguće su i hipotermija i smrt zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći, upozorio je NWS.

Ozebline nastaju kada je protok krvi smanjen, najčešće u nosu i obrazima ili prstima na nogama i rukama. Manjak tople krvi može dovesti do smrzavanja i pucanja tkiva, a u nekim slučajevima i amputacije, piše “Jutarnji list”.

Meteorolozi previđaju da bi se zimska oluja do petka mogla pretvoriti u ciklonsku ili meteorološku bombu. Riječ je o eksplozivnoj oluji koja se iznenada i brzo pojačava kao rezultat brzog pada pritiska vazduha – najmanje 24 milibara tokom 24 sata.

“Ovo nije nije običan snijeg, kao kad ste bili djeca, ovo su ozbiljne stvari”, rekao je juče na brifingu u Bijeloj kući predsjednik Joe Biden.

Predviđa se da će arktička vazdušna masa donijeti jake udare vjetra i temperaturu od -9 stepeni Celzijusa u inače toplom Teksasu u El Pasu, gdje novi migranti bez dokumenata spavaju na ulicama.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul proglasila je vanredno stanje uoči oluje.

“Prijetnja od poplava i ledenih zastoja prouzrokovaće velike probleme u našoj zajednici”, rekla je.

Do ledenih zastoja dolazi kada veliki komadi leda blokiraju tok rijeke i uzrokuju poplave.

Vanredno stanje proglašeno je i u Kentuckyju, Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji, Georgiji i Oklahomi, dok je Wisconsin proglasio “energetsku vanrednu situaciju”.

Na Floridi se očekuje najhladniji Božić u posljednjih 30 godina.

Grad Cheyenne u Wyomingu postavio je rekord u najvećem padu temperature tokom jednog sata. Naime, u roku od 30 minuta temperatura se spustila s +6 na -16 stepeni.

Najveće vazdušne luke su otkazale hiljade letova zbog jačanja oluje. U očekivanju otkazivanja letova, velike vazduhoplovne kompanije poput Uniteda, Delte i American Airlinesa ponudile su putnicima ukidanje vazduhoplovnih naknada ako se odluče da promijene datum letenja.

Saobraćajnice duž granice između Colorada i Wyominga su bile zatvorene u srijedu zbog gotovo nikakve vidljivosti.

Foto: YouTube/Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!