U Njujorku izgrađen najtanji neboder na svijetu (VIDEO)

Riječ je o impresivnom arhitektonskom dostignuću od betona i stakla koje se izdiže na 435 metara na Menhetnu, s pogledom na Central Park, širokom tek 18 metara

U Njujorku, poznatom po neboderima, završena je izgradnja Stenvej tauera, poznatog kao “najtanji neboder na svijetu”.

Riječ je o impresivnom arhitektonskom dostignuću od betona i stakla koje se izdiže na 435 metara na Menhetnu, s pogledom na Central Park, širokom tek 18 metara.

Neboder je smješten u takozvani Billionairs Row (red milijardera) – područje luksuznih zgrada oko Central Parka u kojem žive neki od najbogatijih ljudi svijeta.

Jedan je od najviših nebodera na zapadnoj hemisferi, iza One World Trade Centera koji je visok 541 metara i Central Park Towera koji se izdiže na 472 metra.

SHoP, arhitektonska kompanija koja je projektovala zgradu, navela je da Stenvej tauer nosi titulu „najtanjeg nebodera na svijetu“ sa odnosom visine i širine 24 prema jedan.

Cijene stanova u ovoj građevini u centru Manhetna kreću se između 7,75 i 66 miliona dolara.

Fasada nebodera sadrži blokove terakote, materijala koji izgleda da mijenja boju i teksturu kada se gleda pod različitim svetlima i iz različitih uglova, piše Portal Analitika.

Navodi se da će prvi vlasnici nebodera od 84 sprata, čija je izgradnja počela 2013. godine, početkom godine početi da se useljavaju u nove stanove.

Foto: Printscreen (AP)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!