Trump razmatrao ideju da šalje američke državljane zaražene korona virusom u zatvor Guantanamo

Trumpovi saveznici su bili iznenađeni pitanjem o Guantanamu i odbacili su ideju čim je naredni put spomenuta, javlja Washington Post. Sadrćaj knjige potiče iz brojnih intervjua bivših viših savjetnika Trumpa i zdravstvenih zvaničnika koji su se prisjetili brojnih razgovora koji ističu odgovor Trumpove administracije na pandemiju

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump razmatrao je ideju da šalje američke državljane zaražene korona virusom u zatvor Guantanamo Bay, navodi se u novoj knjizi.

“Zar nemamo ostrvo čiji smo vlasnici?“, upitao je Trump osoblje u Sobi za situacije februara 2020. godine, piše Washington Post. “A šta mislite o Guantanamu?“

Zatvor Guantanamo Bay je pritvorni kamp na Kubi koji SAD koristi za pritvor optuženih za teške zločine, uključujući protivničke borce iz stranih ratova i one koji su navodno iza napada 11. septembra 2001. godine.

PREMINULO VIŠE OD 600.00 AMERIKANACA

“Uvozimo dobra“, dalje se navodi u knjizi i dodaje da je Trump (koji je i sam kasnije dobio virus) rekao osoblju: “Nećemo uvesti virus.“

Komentari su zabilježeni prije eksplozije epidemije korona virusa u SAD-u.

Trumpova administracija je na stalnim udarima kritika zbog odnosa prema pandemiji, koja je ubila više od 601.000 osoba u SAD-u, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Većina tih slučajeva, približno 400.000, desila se u vrijeme Trumpove administracije.

Trumpovi saveznici su bili iznenađeni pitanjem o Guantanamu i odbacili su ideju čim je naredni put spomenuta, javlja Washington Post.

Knjigu Nightmare Scenario: Inside the Trump Administration’s Response to the Pandemic That Changed History napisali su novinari Washington Posta Yasmeen Abutaleb i Damian Paletta.

“A, DA LI MISLITE NA JAREDA?”

Sadržaj knjige potiče iz brojnih intervjua bivših viših savjetnika Trumpa i zdravstvenih zvaničnika koji su se prisjetili brojnih razgovora koji ističu odgovor Trumpove administracije na pandemiju.

“Testiranje me ubija! Izgubiću na izborima zbog testiranja. Koji je idiot dao federalnoj vladi da vrši testiranja?“, navodi se u knjizi da je Trump rekao tadašnjem sekretaru za zdravstvo i usluge Alexu Azaru 18. marta.

Pet dana ranije Trumpov zet Jared Kushner je preuzeo američku strategiju za testiranje, navodi se u knjizi-

Azar je odgovorio: “A, da li mislite na Jareda?“

Trump je, takođe, želio otpustiti Roberta Kadleca, tadašnjeg šefa za vanredne situacije u Ministarstvu zdravlja i višeg zvaničnika State Departmenta zbog njihovih uloga u dozvoli da se 14 američkih državljana inficiranih korona virusom ukrcaju na brod i vrate u SAD.

ZANEMARIVANJE PREPORUKE FAUCIJA

Autori knjige dalje pišu kako Trump nije uspio u toj namjeri, kao i u drugim slučajevima gdje su tenzije između birokrata i predsjednika izazvale brojne probleme.

Umjesto da otpusti Anthonyja Faucija, tadašnjeg direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, Trumpov tim se odlučio da zanemaruje preporuke Faucija i drugih zdravstvenih zvaničnika i da sluša ekonomske eksperte i Kushera, pišu Abutaleb i Paletta.

Uopšteno, kako je pandemija bjesnila, tako je i okruženje bilo gore.

Autori knjige ga opisuju kao “otrovno okruženje, u kojem, gdje god da se okrenete, ima neko spreman da vam otkine glavu ili zaprijeti vam otkazom“, prenosi Al Jazeera.

Foto: Printscreen/Fox News

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!