Finska postala članica NATO

Svečanost pristupanja Finske biće popraćena sastankom Komiteta NATO-Ukrajina, forumom na visokom nivou za ministre saveza koji će raspravljati o saradnji s Kijevom

Šef finske diplomatije Pekka Haavisto potpisao je u sjedištu Sjevernoatlantske alijanse u Briselu dokument o članstvu te zemlje u NATO, javila je finska TV.

Dokument će sada biti predat predstavnicima SAD-a u sjedištu NATO-a, nakon čega Finska i zvanično postaje 31. punopravna članica vojne alijanse, prenosi Tanjug.

Haavisto je rekao da je čin potpisivanje “istorijski”.

On je izjavio da su turski predstavnici u NATO-u istovremeno predali dokumente o ratifikaciji finskog članstva u NATO-u američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu.

Formalna ceremonija o ulasku Finske u NATO biće održana danas u Briselu.

I DALJE BLOKIRAN ZAHTJEV ŠVEDSKE

Finska je zajedno sa Švedskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je njen zahtjev naišao na protivljenje Ankare, kao i ulazak Švedske.

Turska i dalje blokira zahtjev Švedske za članstvo zbog niza spornih pitanja, među kojima je zabrinutost Ankare zbog, kako kaže, nedostatka saradnje u borbi protiv terorizma.

Članice NATO-a moraju se jednoglasno usaglasiti s primanjem novih zemalja, prenosi Al Jazeera.

Nakon višemjesečnih pregovora u kojima je posredovao savez, Turska je na kraju popustila i glasala za prijem Finske u NATO prošle sedmice, ali još nije održala glasanje o Švedskoj.

SASTANAK POVJERENSTVA NATO-UKRAJINA

Svečanost pristupanja Finske biće popraćena sastankom Komiteta NATO-Ukrajina, forumom na visokom nivou za ministre saveza koji će raspravljati o saradnji s Kijevom.

Učestvovaće ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Sastanak Komiteta NATO-Ukrajina održava se zbog prigovora Mađarske.

Budimpešta je optužila Ukrajinu da ne poštuje prava na mađarski jezik te etničke manjine u zemlji.

Mađarska, poput Turske, još nije ratifikovala članstvo Švedske u NATO-u zbog spora oko budžetskih sredstava EU-a.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!