Đukanović odlikovao žensku rukometnu reprezentaciju Ordenom Crnogorske zastave I stepena (VIDEO)

“Smatram privilegijom priliku da vas lično pozdravim i da vam u ime ukupne crnogorske javnosti i u svoje ime zahvalim na još jednom velikom sportskom podvigu kojim ste kao mnogo puta do sada obradovali naciju i slavili ime Crne Gore. Hvala vam što ste opet visoko uzdigli crnogorsku državnu zastavu na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja u svijetu, u konkurenciji s najvećim evropskim sportskim nacijama”, rekao je Đukanović

Neizmjerno je zadovoljstvo koje dijelim sa građanima Crne Gore povodom osvajanja bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u rukometu za žene, poručo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Smatram privilegijom priliku da vas lično pozdravim i da vam u ime ukupne crnogorske javnosti i u svoje ime zahvalim na još jednom velikom sportskom podvigu kojim ste kao mnogo puta do sada obradovali naciju i slavili ime Crne Gore. Hvala vam što ste opet visoko uzdigli crnogorsku državnu zastavu na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja u svijetu, u konkurenciji s najvećim evropskim sportskim nacijama.

Fanatičnom odanošću i reprezentativnom dresu, vrhunskim sportskim umijećem, nepokolebljivom voljom i upornošću i jedinstvenim pobjedničkim duhom ostavili ste sve manje upućenu inostranu javnost u nedoumici: od čega su, zapravo sazdane ove djevojke. Ne i nas u Crnoj Gori koji smo već decenijama navikli na kontinuitet najviših sportskih rezultata našeg reprezentativnog i klubskog ženskog rukometa i bespijekornu posvećenost poštovanju i afirmaciji svoje države. Zato, još jednom duboki naklon vašem patriotizmu i sportskom viteštvu”, kazao je Đukanović prilikom uručenja Ordena crnogorskim rukometašicama, prenosi Portal Analitika.

U savremenom sportu, dodao je Đukanović, vrhunski rezultati najčešće su utemeljeni u razuđenoj klupskoj i mnogobrojnoj igračkoj bazi, moćnoj finansijskoj podršci države i sponzora i veoma razvijenoj sportskoj infrastrukturi.

“Nažalost, u Crnoj Gori, kao i sličnim manjim i manje razvijenim zemljama to nijesu, niti realno mogu biti uporišta konkurentnosti na prestižnoj sportskoj sceni kakva je evropska. Zato se na reprezentativna i klupska dostignuća crnogorskog rukometa, posebno ženskog, a na našu radost sve više i muškog gleda kao na fenomen koji izaziva sportsko i svako drugo poštovanje vjerne publike, kao i svih konkurenata”, kazao je Đukanović.

Kodeks sportske časti i viteške borbenosti koje zajedno s tradicionalnim crnogorskim vrlinama afirmišete na najdostojanstveniji način širom Evrope i svijeta daje, kako kaže Đukanović, dodatni sjaj medaljama koje osvajaju.

“Takvim karakteristikama vi se predstavljate i kao dostojne sledbenice duge i slavne tradicije crnogorskih sportista koji su decenijama unatrag davali nemjerljiv doprinos ostvarivanju vrhunskih rezultata u gotovo svim sportskim disciplinama dok je Crna Gora bila sastavni dio složenih državnih zajednica. Vaš podvig u Ljubljani, kao i raniji u Malagi, Londonu, Budimpešti, Beogradu, Minhenu i brojnim drugim međunarodnim takmičenjima, samo potvrđuje da je Crna Gora nepresušno vrelo raznovrsnih sportskih talenata. Ali, sve očiglednije i veoma stručnog trenerskog rada koji dobija priznanja i nalazi mjesto na veoma zahtjevnom evropskom tržištu”, istakao je Đukanović.

Još jednom je, dodaje, Crna Gora dosegla visine sportskog Olimpa zahvaljujući Marini, Marti, Ljubici, Nađi, Andrijani, Ivani, Nataši, Tatjani, Matei, Đini, Nini, Emi, Itani, Đurđini, Ivoni, Ildi, Mileni i Jovanki.

“Izbor Jovanke Radičević u idealni tim Evropskog prvenstva je najveći domet za svaku sportiskinju, ali Jovanka nas je na takva, najbolja izdanja odavno navikla. Danas, na kraju njene briljantne karijere u nacionalnom dresu tokom koje nas je uvijek činila ponosnim, uzdižući ugled i slavu Crne Gore, prilika je da joj još jednom zahvalimo za sve što je učinila za crnogorski rukomet i za rukomet uopšte, kao i za odanost reprezentativnom dresu i svojoj državi”, poručio je predsjednik Crne Gore.

Prilika je, kaže,i da posebno čestita Bojani Popović prvi veliki uspjeh na poziciji selektorke.

“Vjerujemo da će i u tom odgovornom poslu dostići visine koje je ostvarila kao jedna od najboljih igračica svijeta i dugo vremena glavni akter svih naših olimpijskih i evropskih rukometnih uspjeha. Koristim priliku i da odam priznanje Rukometnom savezu Crne Gore na čelu sa Petrom Kapisodom na uspješnoj realizaciji aktivnosti na pripremi i organizaciji dijela Evropskog prvenstva u Podgorici”, dodao je Đukanović.

Njihovom posvećenošću i odgovornim pristupom, uz izdašnu pomoć sponzora iz reda privatnog biznisa, poručuje, sačuvan je ugled Crne Gore u Svjetskoj rukometnoj federaciji i nadomješten neobjašnjivo nemaran odnos nadležnih državnih organa i kompanija u vlasništvu države.

“Vaša pregnuća su inspiracija desetinama hiljada vaših vjernih navijača koji vas prate sa istim žarom i u sportskim dvoranama i kraj malih ekrana, svim časnim građanima Crne Gore, našim ljudima širom svijeta, primjer kako treba poštovati i voljeti svoju zemlju i ponositi se njenim simbolima. Primjer kako se zajedništvom i međusobnim uvažavanjem, uz punu posvećenost i nesebičnost mogu ostvarivati veliki uspjesi i na ličnom i na državnom planu. Zato želim da izrazim zahvalnost i poštovanje moćnoj armiji vaših fanatičnih navijača, koji su i ovog puta, ne samo u Podgorici, nego i u Skoplju i Ljubljani, pokazali kako se poštuje sportsko umjeće, ali, ne manje od toga, kako se cijeni vjernost svojoj državi”, kazao je Đukanović rukometašicama.

Prestižni rezultati koje su postigle, kako kaže, ostaju trajna baština kojom se Crna Gora s razlogom ponosi.

“Bronza iz Ljubljane ima zlatni sjaj i zbog toga što je podigla moral i učinila ponosnim naše građane u jednom po mnogo čemu delikatnom trenutku za našu zemlju. Poštujući rezultat koji ste postigle, kao i rezultate generacija rukometašica koje su prije vas isto tako s ponosom nosile dres s državnim grbom, uvjeren da ćete nastaviti kao i do sada da reprezentujete na rreprezentaciju Crne Gore Ordenom Crnogorske zastave I stepena”, zaključio je Đukanović.

Foto: Kabinet predjednika

Idi na VRH
error: Content is protected !!