Iranci se uključuju u rat, već su na Krimu: Na ratištu već primijećen zlokobni Mohajer-6!

Rusija je proteklih sedmica pojačala svoje napade iranskim Shahed-136 dronovima, jednostavnim i jeftinim oružanim sistemima koje ruske snage koriste prvenstveno protiv civilnih meta i energetskih postrojenja. Iako su ti dronovi spori i ne pretjerano precizni, zamišljeni su za istovremeno lansiranje u većem broju kako bi preopteretili odbrambene sisteme

Pripadnici elitne Iranske revolucionarne garde nalaze se u Ukrajini, na okupiranom Krimu, gdje obučavaju ruske jedinice kako da koriste isporučene iranske dronove, prema podacima američkih obavještajnih službi.

Ovu je vijest još ranije prenio think tank Institute for the Study of War, koji je na temelju javno objavljenih podataka zaključio da je nepoznat broj pripadnika iranskih gardista, smješten na lokacijama na Krimu i u hersonskoj oblasti, vjerovatno poslat da bi obučavao ruske operatere dronova.

Najnoviju potvrdu ove informacije prenio je New York Times, koji citira nekolicinu državnih zvaničnika upoznatih s osjetljivim izvještajima obavještajnih službi. Ono što u ovom trenutku još nije poznato, osim tačnog broja iranskih gardista, je da li oni  upravljaju dronovima ili isključivo obučavaju ruske vojnike za njihovo korišćenje.

Rusija je proteklih sedmica pojačala svoje napade iranskim Shahed-136 dronovima, jednostavnim i jeftinim oružanim sistemima koje ruske snage koriste prvenstveno protiv civilnih meta i energetskih postrojenja. Iako su ti dronovi spori i ne pretjerano precizni, zamišljeni su za istovremeno lansiranje u većem broju kako bi preopteretili odbrambene sisteme.

Ujedinjene nacije su istakle da je korišćenje ovakvih dronova protiv civilnih meta ratni zločin, te da nema gotovo nikakvu praktičnu vojnu svrhu. Shahed-136 dronovi bili bi, vjeruje ISW, znatno korisniji kada bi se koristili u obrani oblasti Herson ili na drugim bojištima umjesto za pokušaje zastrašivanja i slamanja volje ukrajinskog naroda.

“Rusi uludo troše vrlo sofisticirano oružje, njihove krstareće projektile i dronove koje su im dostavili Iranci, u ovim sporadičnim napadima na civilne i infrastrukturne mete koje zapravo ne čine trajnu štetu, i takođe neće ni na koji način natjerati Ukrajinu na predaju”, kazao je Mason Clark, vojni analitičar ISW-a za Rusiju.

Clark i njegovi kolege smatraju da korišćenje takve opreme na civilnim metama pokazuje da ruski predsjednik Vladimir Putin očajnički pokušava da slomi ukrajinski moral, umjesto da postigne konkretne učinke na ratištu. Putinova strategija, čini se, je talas terorističkih napada usljed kojih će veći dio građana Ukrajine pred zimu ostati u mraku i hladnoći.

S druge strane, iranska pomoć Rusiji u sukobu u Ukrajini stavlja i Teheran, ionako već pritisnut sankcijama, u poziciju još daljeg udaljavanja od zapada, te ga izlaže potencijalno još gorim sankcijama. S tim činom je teokratski režim Vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, koji se upravo suočava s ozbiljnim protestima svojih građana koji prijete da destabilizuju iranske vlasti, naizgled konačno odustao od pokušaja pronalaženja kompromisa po pitanju oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma.

“Slanje dronova i osoblja za obuku u Ukrajinu duboko je uplelo Iran u rat na ruskoj strani, te je povezalo Teheran s operacijama koje su ubile i ranile civile”, kazao je za NYT penzionisani zvaničnik CIA-e Mick Mulroy. “Čak i ako je riječ samo o instruktorima i taktičkim savjetnicima u Ukrajini, svejedno mislim da je to velika stvar”.

Dok je Iran još pokazivao želju za pomirenjem sa zapadom, za vladavine reformističkog predsjednika Hasana Ruhanija, američki predsjednik Joe Biden i zapadne države ušle su u pregovore oko mogućeg ukidanja većine trgovinskih sankcija protiv Teherana, s ciljem ponovnog zauzdavanja iranskog nuklearnog programa. No, nakon što je Hamenei građanima praktično nametnuo ultra-konzervativnog tvrdolinijaša Ebrahima Raisija za novog predsjednika, pregovori su ušli u pat-poziciju, a obogaćivanje uranijuma u iranskim centrifugama je ubrzano.

Osim Shahed-136 dronova, Iran je Rusiji navodno isporučio i nepoznat broj Mohajer-6 dronova, iranskog pandana turskom Bayraktaru TB-3 koji se na ratištu u Ukrajini proslavio u rukama ukrajinskih snaga.

Ukrajinski vojnici uspješno su zarobili najmanje jedan ovaj dron početkom ovog mjeseca, naoružan Qaem-5 navođenim bombama. Mohajer-6 dronovi svojim izgledom podsjećaju na Bayraktare, ali nešto su kraći i imaju manji raspon krila. Prvenstvno su zamišljeni za izviđanje na ratištu, ali mogu da nosi i do četiri vizuelno navođene bombe,  težine do 150 kilograma.

Bayraktari TB-3, za poređenje, mogu da nose do 280 kilograma municije, a mogu biti opremljeni i navođenim UMTAS anti-tenkovskim projektilima ili MAM laserski navođenim bombama. Bayraktari, za razliku od Mohajera, lete i znatno brže – iranski dron krstari brzinom od tek 130 kilometara na sat, a njegova najveća brzina od 200 na sat manja je od 230 km/h, brzine krstarenja Bayraktara.

Iran je svoje Shahed-136 dronove isprobao na ratištima u Jemenu, gdje su takođe pripadnici Iranske revolucionarne garde pomagali i obučavali svoje saveznike Hutije u korišćenju ovih bespilotnih letjelica. Za razliku od Mohajer-6 dronova, koji zahtijevaju ljudskog pilota, Shahid-136 su autonomne letjelice, takozvana “leteća municija”, koja se uz pomoć jednokratnih raketnih motora lansira s vozila ili rampi postavljenih na tlu, pa potom lete prema zacrtanim metama, pokušavajući pritom samostalno da izbjegnu protivvazdušnu odbranu.

Evropska unija za sada još ne žuri da isključivo optuži Teheran za uplitanje u rat u Ukrajini – visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell kazao je ove sedmice da su EU ministri “još uvijek u procesu prikupljanja informacija”, ali nakon novih sankcija SAD-a protiv Irana, vrlo je vjerovatno da će uslijediti i slična reakcija EU.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Mohajer-6 (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!